5 dressklokker vi anbefaler til under 20.000kr

Dressklokker er populære i jobbsammenheng, og blir naturligvis oftest brukt i finere anledninger. Fellesnevner for denne typen armbåndsur er at de er slanke og enkle, med elegante trekk. En dressklokke har gjerne blå/hvit skive, uten nevneverdige komplikasjoner, det finnes likevel unntak - så lenge klokken ikke blir for stor og prangende.

I denne artikkelen skal vi se nærmere på fem dressklokker til under 20.000 kroner med mekaniske og automatiske urverk. Kriteriene for utvelgelsen av klokkene er at man kan få kjøpt de i Norge, at de har robuste urverk, urene passer til formelle anledninger og at prisen står i stil med kvaliteten man får.

Nr. 1: Seiko Presage Cocktail

Seiko Presage Cocktail.

Seiko Presage Cocktail er en klassisk dressklokke med en størrelse på 41mm. Presage-serien har fått mye skryt, og har blitt veldig populær i Seiko-familien. Med en strålende blå skive, robust stållenke og elegant skrukrone er dette en klokke man kan bruke i de fleste anledninger.

Som navnet tilsier (Cocktail), så er klokken designet for å bli brukt til finere anledninger - noe som passer godt for listen vi har laget for dressklokker. Armbåndsuret drives av et Seiko 4R35 automatikk-urverk som lader energi mens du er i bevegelse. Urverket har 23 juveler og en gangreserve på 41 timer (klokken går med andre ord når du ikke beveger på deg i opptil 41 timer.)

Med en rustfri stållenke og vannbeskyttelse opp mot 50 meter, så har du en fin og sikker klokke som tåler sene nattetimer enten om du feirer et bra forretningsmøte, eller om du eksempelvis er i et bryllup med mye godt innabords.

Nr. 2: Oris Artelier Date

Oris Artelier Date.

Vi har tidligere skrevet om bakgrunnen til Oris, der vi kunne forklare at merket ble grunnlagt av Paul Cattin og Georges Christian i den sveitsiske byen Hölsten i 1904. Dette er med andre ord et klokkemerke med mye historie og et godt renommé.

Oris Artelier Date er en del av Artelier-kolleksjonen som er kjent for elegante og unike design-komponenter, spesielt tilpasset dress som antrekk. Det er ikke mange i Norge som kjenner til disse modellene, da de fleste velger å gå for Aquis-kolleksjonen, så her har man en unik måte å skille seg ut fra mengden på en stilfull måte.

Klokken drives av et Oris 733 automatikk-urverk. I diameter måles armbåndsuret til 40mm, med sort skinnreim, datoviser, 50 meter vannbeskyttelse og en fin foldespenne i rustfritt stål.

Nr. 3: Frederique Constant Classics Index Automatic

Frederique Constant Classics Index Automatic.

En klassisk og tidløs klokke med fine og unike detaljer. Frederique Constant produserer vakre og klassiske ur som begeistrer både entusiaster innen klokkemiljøet og andre med interesse for pent håndverk og lekre detaljer.

Denne klokken kommer i størrelsen 40mm, har en blå urskive, sort skinnreim og er 50 meter vanntett. Urverket drives av FC-303 kaliberet, og har en gangreserve på 38 timer. Urkassen og detaljene på klokken er belagt med roségull.

Nr. 4: Raymond Weil Maestro

Raymond Weil Maestro.

Maestro-modellen er en elegant og sofistikert klokke med et godt synlig balansehjul som gir innsyn i det flotte urverket. Maestro-kolleksjonen ble lansert i 2010, og er spesielt tilpasset finere antrekk.

Klokken kommer med ripebeskyttet safirglass, sort reim i kalveskinn, og har en gangreserve på 38 timer. Som de fleste andre dressklokker er Maestro-klokken vanntett opptil 50 meter, men det skal sies at vi anbefaler de fleste å unngå vann når man bærer et armbåndsur med skinnreim.

Nr. 5: Von Doren Grandmaster Mark II

Von Doren Grandmaster Mark II.

Grandmaster Mark II er inspirert av sjakkspillere, og spesielt opp mot tittelen Stormester - eller Grandmaster som de sier på "godt norsk". Øyvind VonDoren Asbjørnsen har som tidligere nevnt i omtalen av Von Doren URÆD laget to dokumentarfilmer om sjakkgeniet Magnus Carlsen. Dette har gjort det naturlig for klokkeselskapet å basere noen av sine klokkemodeller til gentleman-sporten.

Det dobbelthvelvede safirglasset fremhever utrykket som den elegante buede kassen i polert rustfritt stål på 43 mm gir. På baksiden har du innsyn til det selvopptrekkende urverket gjennom safirglass. Urverket er av typen automatisk STP 5-15 med 26 juveler, og har en gangreserve på 44 timer.

Oppsummering

Selv om denne artikkelen har vært litt ensidig, så er det ikke sagt at man er nødt til å kjøpe en “dressklokke” for å kunne lykkes med å matche et formelt antrekk. Det viktigste er at klokken ikke blir for “blingy”, og at den tar seg godt ut på armleddet. Andre klokker som kan passe til en dress er penere dykkerklokker, pilotklokker og vintage-klokker som vi kommer til å skrive mer om i senere artikler. Vi håper at du som leser har fått litt inspirasjon, og at det blir litt enklere å velge ny klokke neste gang du tenker på å oppgradere til en ny dressklokke.