Cartier-klokker for menn

I denne artikkelen begir vi oss på en ferd som er både spennende og eksklusiv - vi skal se nærmere på herreklokker fra et av de sterkeste merkevarene innen armbåndsur. Vi snakker selvfølgelig om Cartier. 

Når vi trår inn i dette landskapet er det noen tanker som gjør seg gjeldende for klokkeentusiaster. Hvem er Cartier? Hva står de for? Hvorfor kjøpe dyre klokker fra en kombinert smykkeprodusent og urmaker, når man kan kjøpe klokker til samme prisen fra rene klokkeprodusenter som vier hele sin drift til å utvikle armbåndsur?

Svaret på dette er subjektivt, men i denne artikkelen skal vi prøve å forstå hvorfor Cartier har fått en plass blant gigantene.

Vi tar for oss følgende Cartier-modeller for menn:

  • Cartier Tank
  • Ballon Bleu de Cartier
  • Santos De Cartier
  • Santos Dumont
  • Pasha De Cartier
  • Cartier Crash

I tillegg har Cartier en lang rekke kolleksjoner for både kvinner og menn. Her er den komplette listen Cartier har av armbåndsur: 

-Baignoire

-Ballon Blanc De Cartier

-Ballon Bleu De Cartier

-Ballon De Cartier

-Cloche De Cartier

-Coussin

-Indomptables De Cartier

-Maillon De Cartier

-Panthere De Cartier

-Pasha De Cartier

-Ronde Louis Cartier

-Rotonde De Cartier

-Santos De Cartier

-Santos-Dumont De Cartier

-Tank

-Tank Americane

-Tank Asymetrique

-Tank Chinoise

-Tank Francaise

-Tank Louis Cartier

-Tank MC

-Tank Must De Cartier

-Tankcintree

-Tonneau

Cartier sin historie

Cartier er et fransk luksusmerke som produserer smykker og klokker, og ble grunnlagt av Louis-François Cartier i Paris i 1847. Selskapet var under familiens kontroll helt frem til 1964. I dag er Cartier eid av det sveitsiske selskapet Richemont Group (Financière Richemont SA), men de har fortsatt sitt hovedsete i den franske hovedstaden Paris.

Cartier blir sett på som et av de mest prestisjetunge produksjonsselskapene for smykker i hele verden. Selskapet har solgt smykker til europeiske kongelige i mer enn et århundre, og Kong Edward VII av Storbritannia omtalte Cartier som "the jeweller of kings and the king of jewellers." Det er nesten 300 Cartier-butikker over hele verden, og merket er ekstremt lønnsomt for Richemont Group. I 2018 ble Cartier rangert som nummer 59 i listen over mest verdifulle merkevarer i verden av Forbes Magazine.

I 1904 ga den brasilianske piloten Alberto Santos-Dumont utrykk for at lommeuret han brukte under flyvninger var svært upraktisk. Dette delte han med sin venn Louis Cartier, og sa at lommeur var svært upålitelig som verktøy i arbeidet som pilot. Cartier designet derfor et flatt armbåndsur med en særegen firkantet ramme. Denne klokken ble ikke bare favorisert av Santos-Dumont selv, men også av mange andre kunder. "Santos"-klokken var Cartiers første armbåndsur for menn, og selges den dag i dag.

Cartier. Rettigheter: Cartier.Her er en liste over herreklokker fra Cartier:

Cartier Tank

Kommer i syv ulike modeller fra 31mm til 34,8mm i størrelse. Tank-serien til Cartier ble lansert i 1917 og var da basert på en enkel idé om fire rette linjer, en safir på kronen og en lærreim. Klokken var veldig minimalistisk og "ren", og dette har gjort at armbåndsuret ikke har gått av moten som dressklokke.
Cartier Tank

Cartier Tank. Rettigheter: Cartier

Ballon Bleu de Cartier

Kommer i tre ulike modeller fra 36mm til 42,1mm i størrelse. Ballon Bleu er en elegant kolleksjon og er designet for både menn og kvinner. Skrukronen kommer med den kjente Cartier-blåfargen i safir, og er godt beskyttet mot støt med rammen som dekker kronen. Kassens konvekse kurver, guillocherte tallskive og blå visere gjør dette til en svært lekker modell.

Ballon Bleu De Cartier. Rettigheter: Cartier

Santos De Cartier

Kommer i flere forskjellige herremodeller, og starter fra 35,1mm til 46,6mm i størrelse. Dette er som nevnt tidligere i artikkelen en av de første modellene Cartier begynte å produsere (1904). Bezelen, med dens synlige skruer minner om et flyskrog og den firkantede formen med de avrundede hjørnene gir tiden mulighet til å flyte fritt.

Dette er nok den mest populære herreklokken fra Cartier, og er praktisk som finklokke/dressklokke.

Santos De Cartier. Rettigheter: Cartier

Santos Dumont

Kommer i to forskjellige størrelser, en mindre modell som måler 27,5 mm og en større modell som måler 31,4 mm. Santos Dumont er en relativt ny modell, og den er lik Santos De Cartier når det kommer til utseende. Med samme klassiske look er dette også en svært vakker klokke, stilren og elegant, som passer utmerket til finere anledninger.

Santos Dumont fås også kjøpt med quartzverk, noe som gjør at man kan finne den til priser som ikke akkurat kan sies å være vanlige for Santos.

Santos Dumont. Rettigheter: Cartier

Pasha De Cartier

Kommer i 8 ulike modeller og to forskjellige størrelser. Den minste modellen måler 35 mm og den største modellen måler 41 mm.

Det ryktes at Pasha De Cartier i utgangspunktet ble designet for Pasjaen av Marokko i 1933. Hvorvidt det er sant eller ikke er ikke godt å si, men det er uansett en morsom vri. En mer sannsynlig historie er at klokken fikk sin debut i 1985, og ble laget for å dekke et tomrom i Cartiers klokkeutvalg, da de mente de manglet en klokke med et ordentlig preg av å være en sports-luksuklokke, som kunne konkurrere mot den samme kundebasen som modeller som Royal Oak og Nautilus.

Pasha De Cartier er utvilsomt en av de mest populære kolleksjonene fra Cartier, og det finnes modeller for både kvinner og menn. Urkassen er sirkulær, men urskiven viser indekser formet som en firkant, hvor klokken 3, 6, 9 og 12 er notert i arabisk stil. Det mest bemerkelsesverdige trekket på klokken er definitivt kronedekselet med skrumekanisme. Dekselet er festet til urkassen, i kjent Pasha-stil slik det har vært siden lansering i 1985. Dette er en herlig detalj som virkelig setter et flott preg på klokken.

Pasha De Cartier. Rettigheter: Cartier.

Cartier Crash

Å utelate Cartier Crash når vi skriver en artikkel om Cartier er umulig. Det er umulig av flere ulike grunner, men hovedgrunnen er utvilsomt det unike designet som det ikke finnes maken til. Symmetri er ofte et ord som går igjen i klokkeindustrien og det er stort sett alltid det klokkeprodusenter strekker seg etter når de skal lage en klokke. Cartier Crash er stikk motsatt, og klokken bærer ikke et snev av symmetri. Det skal dog sies at det har funket for Cartier, og Cartier Crash er en svært ettertraktet klokke, og er ansett som svært unik.

En annen grunn til at vi ikke kan unngå å nevne Cartier Crash er historien bak klokken, eller for å være nøyaktig, det finnes to ulike versjoner av hvordan klokken ble til. Begge historiene har for øvrig en ting til felles, en bilkrasj.

Den første versjonen er at en kvinne skal ha levert sin Cartierklokke til reparasjon, hvor hun skal ha hevdet at klokken ble svært skadet i en bilulykke.

Den andre versjonen er at en av sjefene i Cartier skal ha vært innblandet i en bilulykke hvor bilen skal ha tatt fyr mens personen fortsatt var inne i bilen. På det tidspunktet hadde han på seg en Cartierklokke, som på grunn av all varmen som oppstod smeltet. Resultatet av dette ble da i senere tid Cartier Crash. Det går også rykter om at klokken ble lansert som et minnesmerke for offeret.

Som med Pasha De Cartier er det ikke godt å si om noen av disse historiene faktisk er sanne, men de har i hvert fall bidratt til å gi Cartier Crash et unikt preg.

Cartier Crash. Rettigheter: A Tick of Time.

Oppsummering

Cartiers historie som klokkeprodusent startet for over 100 år siden, med en stil som kombinerte kreativitet og kunst på en perfekt måte. De har vært innovative, nysgjerrige og spenstige med sine ikoniske modeller, og produserer klokker i verdensklasse den dag i dag. Innledningsvis i denne artikkelen stilte vi spørsmålstegn ved om det var verdt det å kjøpe en klokke fra Cartier, og vi kan hardnakket konkludere med at dette er trygge kjøp for folk med større klokkebudsjetter. Klokkesmak er som med kunst - veldig subjektivt. Gå din egen vei, og bruk det du selv er komfortabel med, så har du en fin følgesvenn på håndleddet til enhver "tid".

Flere innlegg