CZAPEK - Det gjenopplivede mesterverket

I denne artikkelen skal vi kaste lys på et moderne klokkemerke, Czapek, som virkelig har stukket seg frem de siste fem årene, og kommet med et av det mest vellykkede og best mottatte sportsurene med integrert lenke på lenge - en kategori vi virkelig begynner å bli kjent med i 2023. Czapek & Cie lager moderne ur av svært høy kvalitet, og har en produksjon begrenset til 5-600 klokker i året (uoffisielle tall). Først skal vi belyse de gamle og ærverdige røttene til merket, før vi skal gå gjennom de ulike modellene. Junge & Co på Fornebu er eneste norske autoriserte forhandler av merket.

Kort historisk blikk

Czapek historie

Franciszek Czapek ble født i 1811, og startet i 1839 firmaet Patek, Czapek & Cie sammen med Antoine Norberg de Patek, som også var urmaker. Dette forholdet varte kun i seks år, men resulterte i noen spektakulære lommeur med svært høy horologisk verdi. Czapek fortsatte sin karriere, og ble raskt en av de ledende urmakerne i sin tid. Blant annet ble han Napoleons faste urmaker, og fikk anerkjennelse i flere europeiske land. På sin høyde hadde Czapek butikker i både Genève, Warszawa og Paris. I 1869 forsvant han brått, butikkene stengte, og vi vet ikke hva som egentlig skjedde.

I 2012 ble firmanavnet gjennopplivet, og i 2013 ble det uttalt at det skulle igjen lages klokker under «Czapek»-navnet. Målet var å bære Franciszek sin horologiske arv videre. «We labored on new designs as though Franciszek himself were seated amongst us.» I 2015 ble det, for første gang i en «haute horology»-setting, lansert en kampanje der klokkeentusiaster verden over ble invitert med til å investere i firmaet og reisen videre. Allerede i 2016 var produksjonen i gang, og Czapek vant en av prisene i Grand Prix d´Horlogerie for sin Ques des Bergues, oppkalt etter gaten der Franciszek hadde atelieret sitt på 1800-tallet. Her ble også deres første boutique åpnet i 2019. Fra 2017 og utover kom det flere modellserier fra Czapek, som vi skal fokusere mer på nå; Ques des Bergues Place Vendome, Faubourg de Cracovie, og ikke minst, Antarctique Passage de Drake.

Quai Des Bergues

Czapek Quai Des Bergues

Bilde: Anders Langset.

Dette var den første modellserien som ble lansert av moderne Czapek, og blir drevet av et lekkert manuelt opptrukket urverk med 7-dagers gangreserve (SXH1). Navnet er en hyllest til gaten i Geneve der Franciszek Czapek grunnla firmaet sitt i 1845. Modellen kommer i flere ulike størrelser og metaller, men primært i 42,5mm eller 38.5mm, og leveres på alligator-rem. Skiva har tradisjonell tidsvisning, men har gangreserveindikator kl 4:30, samt ukedagsvisning kl 7:30. Flere av modellene kommer i spreke farger, og oppleves som et moderistisk og sprekt dressur.

Place Vendome

Czapek Place Vendome

Denne modellserien representerer virkelig konfekten av hva Czapek kan tilby hva gjelder urmakerkunst. Med en relativt tradisjonell kasse på 43,5 mm, er det verket og skiva som stjeler showet. Place Vendome var Czapeks andre modellserie og deres andre urverk (SXH1). Kl 12 har skiva en tradisjonell trehånds-visning, men skalert ned til å passe inn i en subdial. Kl 4:30 finner vi en egen subdial med GMT-funksjon, og kl 7:30 finnes det en vakker tourbillion. Modellen i titan er limitert til 25 eksemplarer, modellen med ADLC-coating (karbon-coating med tilsatt hydrogen for enda bedre slitesterkhet) er limitert til ti eksemplarer, og modellen i platinum, med diamanter på kasse og bezel, er limitert til to eksemplarer.

Faubourg de Cracovie

Czapek Faubourg de Cracovie

Deres tredje modellserie og tredje urverk (SXH3). Modellen kommer i en lettbåret og elegant 41,5mm stor kasse, og det leveres med både alligatorrem og gummirem avhengig av konfigurasjonen kunden ønsker. De ulike fargene og skivene er stort sett limiterte og utsolgte verden over. Urverket er et moderne, automatisk kronografurverk med 65 timer gangreserve som slår på 36.000 slag i timen, altså såkalt hi-beat.

Antarctique (PdD)

Czapek Antarctique

Bilde: Anders Langset.

I 2020 lanserte Czapek modellserien Antarctique, og kom med enda et nytt urverk (SXH5). Dette ble Czapeks inntog i verdenen av sporty ur med integrert lenke, og en klokke som er designet for å tåle daglig bruk, samtidig som den skal føles spesiell. Modellen leveres i 40,5mm og 38,5mm (S). Kassene er i stål, med unntak av blant andre Dark Sector, som ble lansert på årets Watches and Wonders, i grade 5 titan. Antarctique leveres med både stållenke og gummirem, og har et elegant quick-release-system der man enkelt bytter mellom de to. Den er 120M vanntett, og svært lesbar med den stemplede skiva med markører i hvitt gull, og oppleves sporty og robust. Et glimrende alternativ dersom man ikke vil vente i fem år på en Overseas, eller betale premium på annenhåndsmarkedet.

Oppsummering

Czapek klokke fra Junge&Co.

Bilde: Anders Langset.

Czapek har virkelig kommet for å bli, og har manifestert sin posisjon som horologiens nye stjerneskudd. Et spennende merke som kommer til å bli mer og mer ettertraktet. De åpnet opp for bestillinger igjen nå på Watches and Wonders, og estimert levering på disse klokkene er i 2025.

Flere innlegg