Den ultimate guiden til dykkerklokker

I denne artikkelen skal vi ta for oss en kjær favoritt blant mange klokkeentusiaster, nemlig dykkerklokken. Vi ønsker å forklare nærmere hva en dykkerklokke faktisk er, og hvilke kriterier som stilles for at et ur skal kunne kvalifiseres som en dykkerklokke. Vi ønsker å ta et dypdykk i historien til dykkerklokken, og undersøke hvorfor denne er blitt så populær og høyt verdsatt blant klokkeentusiaster.

Dersom du er interessert i å lære mer om dykkerklokker, og hva du bør se etter dersom du planlegger å gå til innkjøp av en dykkerklokke, er denne artikkelen midt i blinken for deg. Vi kommer også til å ta en nærmere titt på ulike modeller innenfor et bredt prisspekter.

Hva er en dykkerklokke?

Så, først det grunnleggende spørsmålet, hva er egentlig en dykkerklokke? Vel, mye av forklaringen ligger allerede i ordet. Det er først og fremst en klokke som er utviklet med fokus på dykking. En dykkerklokke er dog så mye mer enn det.

En dykkerklokke er skapt for å tåle store mengder trykk under dype dykk i sjøen. I dag finnes det svært mange klokkemerker og varianter av dykkerklokker. Prisen på disse klokkene varierer, men er ofte relativt høy på grunn av hva som kreves av den; de må være meget robuste for å tåle påkjenningene og trykket under vann.

For å kunne kvalifiseres som en «ekte» dykkerklokke må klokken gjennom en rekke tester. Dersom den klarer alle testene og kravene er møtt, vil den få en ISO 6425-sertifisering. Denne sertifiseringen krever følgende:

- Må være vanntett opptil minimum 100 meter.
- En tidtaker for å kunne forhåndstille tiden, da i form av et digitalt verktøy eller i form av en roterende bezel. Dette verktøyet må ta tiden opptil 60 minutter.
- Klokken må gjennom en antimagnetisk test.
- Klokken må gjennom en sjokktest.
- Klokken må gjennom en test mot termisk støt.

Som du ser må en klokke gjennom veldig mye før den blir ISO 6425-sertifisert, og det krever mye av produsenten å lage en slik klokke. Prisen kan ofte, av den grunn, være ganske høy.

Det finnes likevel mange klokker som ikke er sertifisert i henhold til ISO 6425, men som fortsatt møter en rekke av disse kravene. De aller fleste dykkerklokkene i dag kommer med en roterende bezel, som for så vidt kanskje ikke er noe man nødvendigvis bruker, men nå til dags er dette en vesentlig del av utseendet på klokken. Dersom du driver aktivt med dykking og er på utkikk etter en dykkerklokke burde du absolutt se etter klokker som har blitt testet og godkjent i henhold til ISO 6425-reguleringen.

Men, dersom du er på utkikk etter en klokke du kan bruke når du bader, er på stranden eller lignende, er det ikke nødvendig med en slik sertifisering. En vanntett klokke uten sertifisering vil absolutt gjøre susen i slike tilfeller.

Så, nå som vi har sett nærmere på hva en dykkerklokke faktisk er, og hva som kreves for en «ekte» dykkerklokke, er det på tide å ta en nærmere titt på historien til dykkerklokken.

Sinn U1 - en dykkerklokke brukt av militære styrker.

Dykkerklokkens historie

For å ta det fra begynnelsen må vi tilbake rundt 100 år i tid. Mer presist til midten av 1920-tallet da dykking stadig ble mer populært. Det som tidligere i all hovedsak var forbeholdt militære styrker og forskere, ble nå lettere tilgjengelig grunnet billigere og lett tilgjengelig utstyr. I takt med utviklingen av nytt og revolusjonerende dykkerutstyr vokste også et behov for klokker man kunne bruke dypt under vann.

Omega så med dette sitt snitt til å produsere den aller første dykkerklokken, Omega Marine, lansert i 1932. Denne klokken fra Omega ligner ikke det vi ser i klokker i dag, da klokken var rektangulær og kassen var delt i to ulike kasser. Selve skiven, kronen og urverket var i en indre kasse som kunne tas ut av en ytre kasse. Dette var også den første klokken til å bruke syntetisk safirglass, og reimen var laget et selskinn for å kunne tåle saltvann bedre.

Et annet merke det er viktig å nevne er Panerai, som i 1935 begynte et samarbeid med Rolex. Panerai hadde tidligere levert verktøy til den italienske marinen, men etter samarbeidet med Rolex ble fokuset endret til å produsere klokker. Sammen med Rolex hadde de tre krav da de skulle produsere klokken: Den måtte være vanntett, den måtte være synlig under vann og den måtte være stor. Resultatet av dette ble modellen Panerai Radiomir, en klokke på 47mm, med luminøse markører. En klokke som skulle vise seg å bli essensiell for den italienske marinen under 2. verdenskrig.

Etter oppfinnelsen av «aqualung» av Jacque Coesteau ble dykking raskt mer attraktivt og dermed økte etterspørselen av klokker som tålte enda høyere press, og som kunne prestere enda bedre under vann. Behovet for dette ville flere produsenter dekke, og i 1953 ble det lansert dykkerklokker fra merker som i dag ikke kan kalles annet enn ikoniske. Her er klokkene som banet vei i 1953:

Blancpain Fifty Fathoms

Lik Panerai Radiomir var i utgangspunktet målet med denne klokken å dekke et militært behov. Kaptein Robert Maloubier og Løytnant Claude Riffaud, som drev dykkeskolen i den franske marinen i årene etter 2. verdenskrig, kontaktet Blancpain og spurte om de kunne hjelpe dem å produsere et verktøy for de militære dykkerne. Heldigvis for dem var Jean-Jacques Fiechter, sjefen for Blancpain fra 1950 til 1980, en svært ivrig dykker og han tok gledelig i mot oppdraget.

Klokken ble designet til å være vanntett opptil 50 «fathoms» (favn), eller nesten 100 meter, og det var den første klokken som hadde en roterende bezel som skulle hjelpe med å måle oksygenforbruket under vann. For å minimere slitasjen som fulgte med en manuell krone, designet Blancpain også klokken med et automatisk urverk, motstandsdyktig mot magnetiske felt.

Blancpain Fifthy Fathoms. Bilderettigheter: Blancpain

Zodiac Sea Wolf

I motsetning til Fifthy Fathom har ikke Zodiac Sea Wolf sett lignende suksess, delvis på grunn av kvartskrisen på 60- og 70-tallet, og delvis på grunn av sin uheldige tilknytning til Zodiac-drapsmannen. Men da den ble lansert i 1953 var klokka den ultimate følgesvenn på grunn av de ulike verktøyene klokka hadde å tilby. Nettopp på grunn av dette ble den raskt populær blant soldater i Sørøst-Asia.

På den tiden markerte Sea Wolf seg ikke bare på grunn av den overkommelige prisen, men fordi den var ganske ulik noe annet på markedet. For det første var den bare 35 mm, noe som gjorde den betraktelig mindre enn de de store dykkerklokkene med store urskriver brukt til militære formål. Men det mest bemerkelsesverdige med Sea Wolf var at den tålte å gå til dybder på 200 meter, noe som gjorde den til den mest holdbare av dykkerklokkene på den tiden.

Zodiac Sea Wolf. Bilderettigheter: Wikimedia Commons (BlackBear51)

Rolex Submariner

Selv om den ikke ble lansert før i 1954, kan vi ikke utelate den fra listen vår. Rolex Submariner har et gjennomtenkt klassisk design som for så vidt var målet til Rolex da de først designet klokken. De ville skape en klokke som fungerte utmerket for dykkere, men som også hadde et elegant utseende som gjorde at klokken fint kunne brukes i mer hverdagslige anledninger. Det klarte de så til de grader. Rolex Submariner ble produsert med en roterende bezel, luminøse markører, og et mindre sporty design som gjorde den anvendelig til flere bruksområder. Nettopp denne detaljen har gjort at Rolex Submariner er like aktuell den dag i dag.

Rolex Submariner. Bilderettigheter: Rolex

Disse tre klokkene banet vei i 1953 og 1954, og har definitivt satt sitt preg på dykkerklokkene vi ser nå til dags.

Når vi snakker om dykkerklokkens historie kan vi ikke unngå å inkludere Seiko. I 1965 lanserte de sitt første dykkerur, og med en vanntetthet på 150 meter møtte sveitserne endelig litt konkurranse. Seiko var banebrytende i urbransjen da de i 1975 lagde den første dykkerklokken i titan. Dette uret ble skapt som svar på en klage de mottok fra en yrkesdykker som ikke syntes at klokkene deres var robuste nok til å tåle påkjenningene han møtte på 300 meters dyp. Dykkerklokken av titan hadde en vanntetthet på offisielt 600 meter, men ble senere testet på over 1000 meter. Kassen var også todelt for å tåle sjokk og trykk.

Dagens dykkerklokker har hentet mye inspirasjon fra de tidlige dykkerklokkene, og designet følger ofte samme mønster når det gjelder roterende bezel, og store og lettleste markører.

Det praktiske formålet med en dykkerklokke

Dykking og andre undervanns-aktiviteter er fortsatt populært, men med moderne utstyr, verktøy og målere som hjelper deg med så og si alt når du er under vann, blir ikke dykkerklokker brukt like mye til sitt opprinnelige formål. Men, de er fortsatt noen av de mest populære klokkene på markedet i dag, mye på grunn av utseendet og den robuste kvaliteten. Det må også nevnes at selv om det nå produseres dykkecomputere er fortsatt dykkerklokkene meget habile dersom man ønsker å benytte dem til dykking.

Vi var tidligere i denne artikkelen inne på hva som kreves av en dykkerklokke, og det er ikke lite. Grunnen til at det stilles en rekke krav til disse klokkene er nettopp på grunn av at de skal kunne tåle trykk og press under vann, samt at de ulike markørene skal være lette å lese for dykkeren. Dette er detaljer som før i tiden kunne bety forskjellen på liv og død.

En viktig detalj å bite seg merke i når det kommer til dykkerklokker er bezelen. Det er et verktøy for tidsberegning som ikke brukes særlig mye nå til dags, men den har absolutt et veldig viktig formål. Bezelen benyttes av dykkeren for å beregne hvor lenge han har vært i vannet.

Hvordan bruke en bezel?

Det er i utgangspunktet svært enkelt å bruke en bezel, men siden de fleste av oss ikke benytter den svært ofte, er det ikke alle som vet hvordan man skal bruke den. Før man starter dykket stiller man bezelens 12-punkt likt med minuttviseren. Når man har gjort det, og man har startet dykket, trenger man bare holde et øye med minuttviseren og se hvor den er i henhold til bezelen. Det betyr at dersom minuttviseren er på 20-punktet på bezelen, har man vært 20 minutter i vannet. Så, bezelen er lett å bruke og har en meget praktisk funksjon under vann. Ved å holde tiden for dykkeren slipper dykkeren unødvendig hoderegning, som er veldig greit ettersom det er mye annet å holde styr på under vann.

Rotering av bezel. Bilderettigheter: KlokkeKanalen

Det primære formålet med en dykkerklokke er naturligvis dykking, men en dykkerklokke har veldig mange flere bruksområder. For det første er dette ofte klokker som er veldig robuste og som tåler en skikkelig støyt, noe som også gjør dem passende til andre utendørsaktiviteter. For det andre har disse klokkene ofte et nøytralt design og kan pares med en rekke antrekk, som gjør at de like enkelt kan brukes i bryllup som en tur på butikken eller på jobb.

Dykkerklokker i filmens verden

Hvem har vel ikke sett James Bond og tenkt at de ville gjort en god del for å bytte plass med han? Pene damer, raske biler og ikke minst, fantastiske klokker. Det høres jo ut som en drøm for ethvert mannfolk!


Nå nevner jeg James Bond fordi klokker har en viktig rolle i agentens virke, og det er umulig å ikke legge merke til håndleddet til Bond i det han sitter og koser seg med en Martini. Alle som har sett en eller flere av filmene vet at det ofte er duket for litt action, og hva passer vel ikke bedre da enn en dykkerklokke? Robust, pålitelig og ikke minst passende når James Bond begir seg ut på svømmetur. Vi har listet noen dykkerklokker man kan legge merke til i filmens verden, med fokus på James Bond.

Rolex Submariner - Dr. No

Rolex Submariner er en gjenganger i denne artikkelen, men det er ikke rart. Utvilsomt en av de mest kjente dykkerklokkene, som ikke minst har fått en del publisitet fra James Bond i filmen Dr. No. Klokken ble brukt av en ekte “ladykiller”, Sean Connery, og det kan utvilsomt ha skadet salget etter at filmen ble lansert.

Rolex Submariner. Bilderettigheter: Flickr (Guy Sie).

Omega Seamaster Planet Ocean 600M - Skyfall

Omega Seamaster Planet Ocean 600M ble brukt i en av de nyeste filmene, nemlig Skyfall. Der blir klokken brukt av Daniel Craig. I denne filmen bruker Bond en klokke fra hovedkonkurrenten til Rolex (Rolex var førstevalg i tidligere i James bond-filmer), en endring som faktisk blir nevnt i en samtale i filmen. Dette er for så vidt en meget flott klokke, stor og fin.

Omega Seamaster Planet Ocean 600M. Bilderettigheter: Omega

Seiko 7549-7009 - For Your Eyes Only

Dette er klokken fra Seiko som vi nevnte i «Dykkerklokkens historie». Denne klokken ble laget som svar på en klage fra en yrkesdykker, og man kan virkelig si at Seiko tok klagen til seg og utviklet en klokke som tåler så og si hva det skal være. Er den robust nok for James Bond, er den robust nok for deg.

Seiko 7549-7009. Bilderettigheter: Seiko

Noen eksempler på gode dykkerklokker

Det er ikke alltid like lett å navigere rundt i dagens utvalg av dykkerklokker. Det dukker stadig opp nye merker og nye modeller. De gode gamle produsentene som Omega og Rolex er selvskrevne i lister over gode dykkerklokker, men det finnes heldigvis også nykommere som tilbyr dykkerklokker av meget høy kvalitet, ofte til veldig overkommelige priser. Her en noen dykkerklokker det er verdt å ta en nærmere titt på om man ønsker å gå til innkjøp av en slik klokke:


Squale 1521 Atmos

Squale er et merke vi har nevnt ganske ofte i våre artikler, og er et perfekt eksempel når vi snakker om nykommere som gjør det bra. Vi har også skrevet en omtale av Squale 1521 Atmos tidligere, og den har virkelig ikke skuffet. Klokken er utrolig robust og tåler absolutt en støyt. Det kommer også tydelig frem ettersom Squale har levert kvalitetsklokker til spesialstyrker i Italia.
Squale 1521 Atmos er vanntett opptil 500 meter og er drevet av et ETA Swiss-2824-2 automatisk urverk. Når det gjelder størrelse måler klokken 42 mm i diameter, noe som er ganske standard for dykkerklokker.

Til en pris på rundt 10.500 kr er dette utvilsomt en klokke hvor du får mye igjen for pengene.

Squale 1521 Atmos. Bilderettigheter: KlokkeKanalen

Rolex Submariner

Igjen, vi kan ikke utelate Rolex fra en liste over gode dykkerklokker. Rolex er et meget velkjent merke som så og si alle som har sett på TV eller lest blader kjenner til.

Rolex Submariner har ikke bare vært med på å forme dykkerklokker slik vi ser dem i dag, den har også vært med på å forme generelle sportsklokker. Den har et tidløst design som gjør den meget fleksibel når det gjelder bruksområder. Rolex har virkelig klart målet sitt om å skape en klokke som passer utmerket under vann, men samtidig ser så bra ut at du enkelt kan bruke den på jobb, fest eller andre anledninger.

Rolex Submariner. Bilderettigheter: Rolex

Klokken er vanntett opptil 300 meter og har alt som kreves for at en dykkerklokke skal være funksjonell. Den har en roterende bezel, tydelige luminøse markører og en robust urkasse. Submariner er en utrolig populær modell, og de fleste må stå på ventelister for å få kjøpt hos AD, eller være en "god kunde" for å kunne kjøpe nye sportsmodeller fra Rolex. Etterspørselen er ekstremt stor, og Submariner og GMT Master er to av de mest populære klokkeseriene på kloden.

Omega Seamaster Diver 300m

Dette er også en klokke som er selvskreven i en liste over gode dykkerklokker. Klokken er utrolig populær og det er ikke rart. Når man ser på historien bak klokken, det flotte designet og en svært robust gjennomførelse er dette utvilsomt en klokke som gir meget god verdi.

Klokken fås kjøpt for rundt 49 000 kr, noe som er hakket billigere enn Rolex, men man får fortsatt utrolig mye for pengene.

Den har et meget stilrent design som gjør at den passer til enhver anledning. Den er også ekstremt gjennomført når det gjelder kvaliteter under vann. En roterende bezel, svært tydelige markører med sterk luminering og en urkasse av stål gjør denne klokken veldig habil under overflaten. Den er også, som Rolex Submariner, vanntett opptil 300 meter.

Omega Seamaster 300M. Bilderettigheter: Omega

Dykkerklokker vi anbefaler i forskjellige prisklasser

Seiko SKX007

Urverk: Seiko 7S26 Automatisk
Størrelse: 42mm
Vanntett: 200 meter
Pris: Ca. 3000 kr

Seiko SKX007. Bilderettigheter: Flickr (Anders Vindegg)



Squale 1521 Atmos

Urverk: ETA Swiss 2824-2 Automatisk
Størrelse: 42mm
Vanntett: 500 meter
Pris: Ca. 10 500 kr

Squale 1521 Atmos. Bilderettigheter: KlokkeKanalen

Zodiac Super Sea Wolf

Urverk: STP 3-13 Automatisk
Størrelse: 40mm
Vanntett: 200 meter
Pris: Ca. 12 000 kr

Zodiac Super Sea Wolf

Oris Divers Sixty-Five

Urverk: Oris 733 Automatisk
Størrelse: 40mm
Vanntett: 100 meter
Pris: Ca. 19 000 kr

Oris Divers Sixty-Five

Sinn U1

Urverk: Sellita SW 200-1 Automatisk
Størrelse: 44mm
Vanntett: 1000 meter
Pris: Ca. 23 000 kr

Sinn U1. Bilderettigheter: Sinn

Seiko Prospex Marine Master 300

Urverk: Seiko 8L35 Automatisk
Størrelse: 44mm
Vanntett: 300 meter
Pris: Ca. 32 000 kr

Seiko Prospex Marine Master. Bilderettigheter: Flickr (Shane Lin)

Omega Seamaster Diver 300M

Urverk: Omega 8800 Automatisk
Størrelse: 42mm
Vanntett: 300 meter
Pris: Ca. 49 000 kr

Omega Seamaster Diver 300M. Bilderettigheter: Omega


Rolex Submariner

Urverk: Rolex 3130 Automatisk
Størrelse: 40mm
Vanntett: 300 meter
Pris: Ca. 80 000 kr (ca. 90 000 kr med dato)

Rolex Submariner. Bilderettigheter: Rolex

Panerai Luminor Submersible PAM 682

Urverk: Oris 733 automatisk
Størrelse: 42mm
Vanntett: 300 meter
Pris: Ca. 87 000 kr

Panorai Luminor Submersible. Bilderettigheter: Flickr (David Squire)

Blancpain Fifty Fathoms Automatic

Urverk: Caliber 1315 Automatisk
Størrelse: 45mm
Vanntett: 300 meter
Pris: Ca. 150 000 kr

Blancpain Fifty Fathoms. Bilderettigheter: Blancpain

Oppsummering

Det er alltid gøy å ta et «dypdykk» i dykkerklokkenes verden, og vi håper denne artikkelen har gitt deg et godt innblikk i historien bak dykkerklokker, og hvilken grad de påvirker klokkene vi bruker i dag, både med tanke på utseende og bruk under vann. Nå til dags finnes det mange ulike merker, og dykkerklokkene kommer i flere former og fasonger. Det er ikke alle som liker dykkerklokker, og det er selvfølgelig helt greit. Som med det aller meste er også preferanser innen dykkerklokker subjektivt. Det er alltid opp til deg selv hvilke klokker du liker, og hva du selv ønsker å gå med.

Som alltid, du er hjertelig velkommen til å kontakte oss på Facebook eller Instagram dersom du har spørsmål, tilbakemeldinger, eller bare har lyst til å slå av en «klokkeprat». Vi snakkes!

Flere innlegg