En uke på hånden: Speake-Marin Ripples

I serien "En uke på hånden" tester vi én klokke i én uke. I denne runden har vi vært så heldige å få låne en Speake-Marin Ripples i fra Tidemann Luxury Watches. Med en prislapp på 265.000 kr så hadde vi store forventninger, og armbåndsuret fra Speake-Marin vekker følelser.

Introduksjon

Speake-Marin er et sveitsisk klokkefirma grunnlagt av den engelske urmakeren Peter Speake, og selskapet er basert i Genève, Sveits. De har en global distribusjon, og deres CEO, Christelle Rosnoblet, jobber hardt og kreativt med å få det relativt unge klokkemerket (21 år) til å utvide deres produksjon av eksklusive armbåndsur. Peter Speake gikk ut av selskapet i 2017. De har frem til nå fungert som et nisjemerke innen luksussegmentet, og de har fokusert utelukkende på dressklokker- og Haute Horlogerie. Den siste lanseringen av Speake-Marin vitner dog til at de prøver å bevege seg over til det populære segmentet innenfor sportsklokker - med det nye armbåndsuret Speake-Marin Ripples.

Førsteinntrykk

Speake-Marin Ripples

Ved første øyekast kan Ripples tolkes som en hommage til horologiens Picasso, Gérald Charles Genta, og hans legendariske design av Patek Philippe Nautilus og Audemars Piguet Royal Oak. Med formen på kassen kan man også finne likhetstrekk i armbåndsurene Bell & Ross produserer. Men, med litt nøye etterforskning, så er det tydelig at Speake-Marin har laget en helt unik klokke i tråd med hva de har gjort tidligere. Selv om dette er deres første armbåndsur produsert med en integrert stållenke, så finner man eksempelvis sekundviseren klokken halv to, som er en gjenganger i armbåndsurene Speake-Marin har produsert tidligere, og times- og minuttviserne som skal representere Big Ben. 

Skiven henter inspirasjon fra når sollyset treffer elven Themsen og de heftige kreftene i vannet som skaper en “ripple-effect”, og derav navnet Ripples. Bølgene popper virkelig på skiven, og forfatter av denne artikkelen melder om en avhengighetsskapende effekt. Kjøper man denne klokken, så kommer man konstant til å se ned på skiven - bare for å ta en titt. Det gir energi, og inspirerer til handling - slik som havet gjør. Man sitter aldri i ro med Ripples.

Tekniske spesifikasjoner: 

Speake-Marin Ripples

 • Referanse: 604015040
 • Diameter: 40,3 millimeter
 • Tykkelse: 9 millimeter
 • Kassemateriale: Rustfritt stål
 • Urskive: Grå
 • Glass (inkludert åpen bakside): Safir
 • Tåler vann: 5 ATM (50 meter)
 • Lenke: Integrert lenke i stål med foldespenne
 • Urverk: SMA03-T
 • Type: Mekanisk, selvtrekkende
 • Gangreserve: 52 timer
 • Funksjoner: Timer, minutter, små sekunder
 • Frekvens: 28.800 vph (4 Hz)

Midtuke-inntrykk:

Speake-Marin Ripples

I urkassen finner man kaliberet SMA03-T, utviklet av Research & Development-avdelingen Le Cercle des Horlogers. Urverket har et automatisk opptrekk med en micro-motor, og en robust gangreserve på 52 timer. Den integrerte lenken i stål med foldespenne er overraskende komfortabel å bære, og den polerte stållenken skinner i sollyset, sammen med den grå skiven. Med åpen bakside i safirglass får man også et fint innsyn i urverket.

Denne artikkelen ble skrevet en helg i starten av februar 2023. Selv om fristelsen var stor for å ta med uret ned i vannet under isbading i Oslo-fjorden, så droppet vi å ta med Ripples ned i sjøen. Med 5 ATM bør man være rimelig forsiktig med bruk i vannet, spesielt når temperaturen er ekstrem (i begge ender av skalan +/-). Ja, klokken tåler bruk under 50 meter, men det betyr ikke at man bør bade med den. Dette er dog eierens privilegium å få bestemme, og Klokkekanalen dømmer ingen.

Speake-Marin RipplesMed 40,3 millimeter i størrelse så er det naturlig å stille seg selv et par spørsmål: Hvordan bærer den på små, mellomstore, og større håndledd? Vel, “hand-presence” får man uansett når man bruker Ripples, men denne modellen passer nok til menn med litt større håndledd. Bredden og formen på klokken gjør at den passer større håndledd, men tykkelsen tillater deg å bruke “sportsklokken” som en dressklokke, med magre 9 millimeter.

Oppsummering etter en uke på hånden

Speake-Marin Ripples

Speake-Marin Ripples har en begrenset produksjon på 100 eksemplarer, koster 265.000 kr, og er et merke veldig få kjenner til. Likevel, så klarer denne modellen å vekke følelser for de av oss i Klokkekanalen som har testet den ut på armen. Armbåndsuret har mottatt ulik kritikk der ute i klokkeverden, noe fortjent, og noe veldig ufortjent. Ser man på detaljene bak urkassen, kunne eksempelvis micro-rotoren vært designet på en mer detaljrik måte, men dette er bare småpisk.

Vi synes det er positivt at med Ripples, så har Speake-Marin forsøkt å nå ut til entusiasten som liker å være på farten, med en sportsklokke som fint kan brukes til det meste i hverdagen. 

Du kan kjøpe Speake-Marin Ripples hos Tidemann Luxury Watches

Flere innlegg