Gjesteinnlegg fra Anders Langset: En uke med Parmigiani Fleurier Tonda GT

I skrivende stund har jeg hatt gleden av å bære en Parmigiani Tonda GT med sølfarget urskive i en ukes tid. I segmentet “luksussport med integrert lenke” finnes det mange, og svært tunge, konkurrenter. I denne artikkelen vil jeg forsøke å belyse litt om merket, komme med feedback om klokken, og begrunne hvorfor denne er verdt pengene.  

Historie og bakgrunn

Parmigiani Fleurier

Parmigiani Fleurier ble grunnlagt i 1996, av den anerkjente urmakeren Michel Parmigiani, og deres første klokke ble lansert samme år. I 1999 tok de steget videre, og kjøpte fasiliteter for å bli en fullverdig manufaktur. Først investerte de i en fabrikk som spesialiserte seg på å lage urkasser, og i 2001, en fabrikk til som kunne produsere urverkskomponenter. I 2003 ble Vaucher Manufacture Fleurier åpnet, med intensjon om å kunne lage high end-urverk under navnet Parmgiani Fleurier.

I 2005 åpnet de Quadrance et Habillage, et eget manufaktur som skulle stå for kreasjonen av tallskiver, med guilloche-mønstre, og spesielle graveringer som prioriterte fagfelt. I 2008 kom den første Tondaen, Tonda 42 Tourbillon, og i 2020 kom serien Tonda GT. 

Mine inntrykk

På mange måter representerer Tonda GT mye av det man forventer fra en produsent som Parmigiani Fleurier. Høyt finishnivå, en kompleks skive med blant annet guilloche-mønster, og et urverk laget i sin helhet innenfor PFs egne fasiliteter. Klokka ligger i nedre sjikte hva gjelder prisnivå hos PF, og koster i skrivende stund 16,200 CHF på lenke, og 152,00 CHF på gummirem med foldespenne, dette tilsvarer henholdsvis 183,096 kr og 171,826 kr i dagens kurs. 

Klokka har ingen “større” komplikasjoner, men kommer med small seconds og big date, plassert henholdsvis kl 6 og kl 12. Dette skaper en fin symmetri på skiva, og underbygger et særegent designspråk. Viserne er skjelleterte og sylskarpe. Urverket, som i sin helhet er produsert in-house, PF044, er vakkert dekorert og krones av en 22-karats rotor i rosegull. Tonda GT er 100M vanntett og har 45 timer gangreserve. Uret har imidlertid ikke skrukrone, så bading føles noe risikabelt. Både kassen og lenka er svært godt finishiert, og veksler mellom børstede og polerte overflater på utradisjonelt og imponerende vis. 

Tonda GT måler 42mm, og jeg vil si at størrelsen oppleves omtrent slik. Den måler imidlertid kun 10,5mm i tykkelse, noe som gjør den svært bærbar og nett på armen. Lugsene krummer godt over håndleddet, og klokka sitter som smurt på mitt 18,5 cm store håndledd. Jeg vil dog tro at den fint kan bæres av personer med ned mot 16 cm omkrets uten problemer. 

Lenken er svært komfortabel, og Parmigiani har gjort en strålende jobb med både fleksibilitet og følelse mot armen. Den leveres dessuten med halvledd, noe som flere produsenter kan lære av. Det savnes imidlertid mikrojustering på lenka, noe man egentlig forventer i dette prislandskapet. Butterfly-spenna er nydelig utført og kvalitetsfølelsen er meget god. 

Oppsummering

Parmigiani Fleurier

Som nevnt er konkurransen i dette segmentet stor, men jeg synes absolutt PF Tonda GT kommer med noe nytt og eget til bordet, spesielt hva gjelder design og detaljer.. Kvaliteten oppleves akkurat  så bra som man forventer, og står ikke tilbake for konkurrerende armbåndsur i samme segment, som for eksempel Speake-Marin Ripples eller Czapek Antarctique. La oss håper det kommer en norsk forhandler av Parmigiani Fleurier i løpet av de nærmeste årene.

Følg Anders Langset i sosiale medier: 

Anders Langset

Flere innlegg