Gjesteinnlegg fra Morten Paulsen - En historie om klokker og karrierevalg

Hei, jeg heter Morten Paulsen, er over gjennomsnittet interessert i klokker, og dere kjenner meg kanskje fra Oslo Swap Meet, Redbar Oslo, eller kanskje fra min tid som admin i Klokkeriet. 

Karrierevalg og klokker

Morten Paulsen (Pylsogram)

I dag har jeg flere morsomme prosjekter. Som nevnt over er en av mine babyer Oslo Swap Meet. Eventetet arrangerer jeg sammen med min gode venn Torgeir Sanders, men jeg har også en jobb eller to som bringer mat til bordet (eller rettere sagt, klokker på håndleddet).

Jeg har en jobb jeg digger, den krever en del ofring pga. mye reise, men nå i 80% stilling fungerer det veldig fint med ROV-jobb Offshore. Jeg er også heldig fordi jeg har jeg en veldig fin ekstrajobb som Digital Koordinator for Baume & Mercier Nordic; en kreativ rolle med et solid merke som er mer fremoverlent enn de noengang har vært. Jeg valgte de rett og slett pga. stor interesse for merkevarebygging, og nettop fordi de lanserte Baumatic Manufactur med gjenoppliving av den populære Riviera-kolleksjonen.

Klikk her for å lese Klokkekanalens omtale av Baume & Mercier Riviera 10681.

Titanic DNA klokke

Når jeg rekker å kjede meg, jobber jeg også litt med Akutt Psykiatri ved A-hus, så samlet sett har jeg sikkert en 130% stilling, men med mye fleksibilitet som gjør at jeg kan kombinere hobby med jobb, og et sunt familieliv. 

Klokker… Det er så mye jeg vil skrive, men jeg tenkte å fortelle litt om et armbåndsur som har et litt spesielt utseende, en unik historie og hvordan den var en del av min reise i valg av karriere - og dette er Titanic DNA. 

Jeg bruker for ordens skyld ikke «finklokker» på jobben i offshore, beatere er ofte førstevalget, men denne får bli med noen ganger med den tøffe gummireimen jeg har satt på fra Delugs, med frisk farge så ser Titanic DNA plutselig litt sporty ut, og passer derfor perfekt til håndverksarbeid.

Det som er morsomt med denne klokken vis a vis mange andre i min reise i horologiens verden, er at den ble lansert av Romain Jerome omtrent samtidig som jeg gjorde et nytt karrierevalg innen ROV Offshore (Remote Operated Vehicles).

Jeg har også blitt heftig inspirert fra tiden hvor jeg ved flere anledninger besøkte familien i Lausanne, en by nære Genève i Sveits. Der blir man bombardert med klokkereklamer, utstillingsvinduer og butikker. 

Jeg husker spesielt godt reklamebanneret for Titanic DNA som hang opp i ankomsthallen; pompøs er en kort beskrivelse, et ur med kasse i sort, gull og en rusten bezel, og andre deler som skulle være en del av Titanic. Steampunk, dyrt og uoppnåelig. Og jeg stirret lamslått mens rullebåndet transporterte meg mot bagasjehallene. Titanic-konsept med klokke har rett og slett fascinert meg. Fra 4000 meter i dypet, ble deler hentet opp på lovlig vis. Dette har derfor vært en omdiskutert klokke på grunn av alle de som omkom i forliset under jomfruturen i 1912.

Det er dog vanskelig å finne god info rundt denne klokken. Jeg har Googlet og spurt rundt, men finner ikke noe særlig matnyttig annet enn at luksumerket Romain Jerome gikk konkurs i 2020. De svarer derfor ikke på henvendelsene mine. 

Ja, karrieren fikk en endring akkurat i denne tiden, for jeg hadde gått medisinsk elektronikk VK2, og var klar for arbeidslivet, men fikk en "aha" opplevelse etter en dokumentar om Titanic på enten Discovery Channel eller National Geographic, og fant ut at det å styre fjernstyrte ubåter faktisk var en ekte jobb, og ble nesten litt sjokkert. Her var det altså en drømmejobb tilgjengelig flere steder i Norge, og dette følte jeg at jeg måtte hoppe på. Tenk å styre en ubåt til 25 MNOK rundt Titanic eller andre vrak der nede i dypet.

Til historien skal det også legges til at jeg elsket jules Verne og «En verdensomseiling under havet» i ubåten Nautilus. Så undervannsaktiviteter var jeg enkel å få hektet på.

Jeg husker ikke om det er det samme året eller det neste men; jeg fant veien til automatiker-linjen, og begynte på skole igjen. I samme periode kontaktet jeg relevante bedrifter med ledere som ga meg gode tips, og dette ga meg god motivasjon til å stå på enda hardere med skolearbeidet. Etter flere runder i ulike roller i forskjellige bedrifter innen offshore og ROV tilbehør så endte jeg opp med å bli rov pilot. Her har jeg jobbet meg opp fra å være trainee, til senior pilot, og nå som arbeidsleder for operasjoner (ROV Supervisor). Denne jobben har jeg elsket, noen ganger hatet, men mest av alt har jeg hatt det gøy. Jeg har mange fine kollegaer og vi har et unikt samhold som det står stor respekt av. Men, alle som jobber 130-200 reisedøgn i året vet at det er fordeler og ulemper, og derfor jobber jeg kun 80% i denne stillingen nå, for balanse med de kjære jeg har hjemme.

Jeg leter dog ikke etter vrak, Titanic og slikt, som mange spør om. Jeg opererer ventiler, reparerer undervannsinstallasjoner osv. Oppdragene vi får er varierte og spennende. Jobben har gitt meg mange muligheter til å se mer av verden, sende klokker ned i havets dyp, og tillat meg å bli kjent med flinke dykkere i Nordsjøen, som har sørget for at min egentlige interesse for dykkerklokker aldri har dabbet av. Sjekk gjerne ut #icollectdivewatches på Instagram.

Mer om klokken

Morten Paulsen - Pylsogram

Mens jeg skriver denne artikkelen sitter Romain Jerome Titanic DNA på håndleddet. Med all respekt for historien til Titanic, så synes jeg likevel den gir meg gode vibber, og med sitt automatiske kaliber: C223RJ51 fra Jacquet, så oppleves uret som en historisk viktig klokke. Deler som er brukt i klokken ble hentet opp i 1985 av Robert Ballard når han fant vraket, og senere ble Titanic, og skipets siste hvileplass beskyttet av UNESCO World Heritage, så det kan faktisk ikke hentes opp mer deler derfra. Dette føler jeg gjør uret ekstra spesielt som klokkeentusiast.

Jeg tiltrekkes normalt ikke av historier som brukes for å hype opp en klokke, men dette er litt kult å sitte med nå. Armbåndsuret er for øvrig produsert i ett eksemplar, og jeg bruker den gjerne på en lysegrå aligator-reim fra Balabanoff Leather Goods, andre ganger med en nydelig sort reim fra Atelier Petrov, og nå på Offshore med en superbehagelig Delugs oransje gummireim.

Tekniske spesifkasjoner for Romain Jerome Titanic DNA:

Titanic-DNA klokke fra Morten Paulsen

-46mm urkasse i rustfritt stål
-22mm lugs
-Sub-sekunder kl. 09:00 og times- og minuttvisere sentralt
-Automatisk urverk fra Concepto Jacquet
-Kaliber C22RJ51 med 23 rubiner
-42 timer gangreserve
-28800 vph

Oppsummering 

Pylsogram

Som Quill & Pad skrev i en artikkel om eierskap og konkursen til Romain Jerome avslutter jeg med «And just like the Titanic, RJ Watches surprisingly hit an iceberg and has suddenly sunk, taking 33 employees with it.»

Hvis noen flere sitter på en Romain Jerome her i Norge, så hadde det vært utrolig hyggelig med en klokkeprat. Jeg drømmer om å se flere "in real life", samt høre historien om hvorfor du har endt opp med en slik. Kontakt meg via min Instagram-konto: @Pylsogram.

Flere innlegg