Hva er forskjellen på batteridrevne og mekaniske klokker?

For mange er klokker et rent estetisk tilbehør som man kan bruke til ekstra pynt som en del av et antrekk. Klokken har på mange måter blitt mannens "smykke", hvis man kan kalle det for det. Men hva er det som gjemmer seg bak det vakre ansiktet? Er det store forskjeller på urverk? 

I hovedtrekk kan vi kategorisere et urverk enten å være mekanisk eller kvarts (batteridrevet). Forskjellen er at kvarts-klokker beveger sekundviseren hakk for hakk, mens mekaniske klokker lar sekundviseren flyte i en sammenhengende bevegelse.

Innenfor de mekaniske urverkene har vi også typen automatisk drevet klokke. Når vi sier at en klokke er automatisk, betyr det at urverket har en stor rotor som spinner rundt i takt med bevegelser. Denne rotoren trekker opp klokken automatisk så lenge den er i bevegelse. Rotoren er vanligvis formet som en halvsirkel og er koblet til hovedfjæren via en serie tannhjul.

Det finnes i hovedsak tre typer urverk

Nr. 1: Kvarts-klokke - Urverket får sin energi via et batteri. Et kvarts-ur kan både ha analog og/eller digital visning. Batteriet kan vare i alt fra 3–5 år for store klokker til herre - dette varierer dog fra kvaliteten på batteriene du får fra klokkemakeren. Hvis sekundviseren «hopper» uregelmessig, er dette tegn på at batteriet er utladet. Kvarts-klokker har vanligvis høyere presisjon enn mekaniske ur.

Kvarts er en bergkrystall som brukes på en måte at den settes i svingning av en elektronisk krets. I dag bruker man syntetiske krystaller som etter sliping kan holde en veldig konstant frekvens.

Nr. 2: Mekanisk klokke - Bevegelsen i et mekanisk ur har en hovedfjær som må trekkes opp. Når hovedfjæren trekkes opp, gir den kraft til en serie tannhjul som driver et balansehjul som svinger frem og tilbake med konstant hastighet, noe som forårsaker den tikkende lyden.

Nr. 3: Automatisk klokke - Et automatisk urverk trekker seg selv opp når man beveger armen. Ved hjelp av en rotor, spennes urverkets fjær når rotoren beveger seg. Fjæren lagrer energi til urverket og sørger for at det tikker.

Hva er best?

Omega Moonswatch

Fordeler med batteridrevne klokker:

Nøyaktighet: Med kvarts-mekanisme vil man få en nøyaktig tid ved hjelp av batteriet som driver urverket.
Enkel å bruke: Kvarts-klokker er batteridrevne og trenger ikke hjelp til å gå sammenlignet med mekaniske ur som må trekkes opp.
Lite service: Med det lave antallet komponenter, sikrer man at klokken trenger mindre vedlikehold.
Mindre kostbart: Mekaniske og automatiske klokker krever mer vedlikehold og spesialiserte urmakere til å kunne reparere eventuelle feil eller mangler i urverket.
Tåler mer: Et kvarts-urverk har som nevnt tidligere mindre bevegende komponenter som gjør at de tåler en større støyt.

Fordeler med mekaniske klokker:

Levetid: En velbygd mekanisk klokke vil vare livet ut med riktig behandling.
Ingen batteri: Du trenger ikke å bekymre deg for å bytte batteri. Det kan være veldig kjipt om klokken plutselig stopper opp som følger av et tomt batteri i situasjoner hvor man virkelig trenger en klokke.
Estetikk: Mange mekaniske urverk har et klart safirglass på baksiden av urkassen som gir et unikt innblikk i urverket. Det er fascinerende å se på rotasjoner og svingninger i alle de små komponentene urmakerne har satt i sammen for å få klokken til å tikke og gå.
Morgenrituale: Det er noe eget med et mekanisk opptrekk. Mange føler at det er et rituale når man skal trekke opp klokken samtidig som man drikker morgenkaffen før man drar på jobb.

Fordeler med automatiske klokker:

"Best of both worlds": Automatiske klokker er like kompliserte som sine mekaniske brødre - men til forskjell fra de tradisjonelle mekaniske urverkene, trekkes urverket opp automatisk.
Praktisk: Man trenger verken batterier eller opptrekk.
Enkelt vedlikehold: Bruker man klokker hver dag er automatiske urverk den perfekte typen klokke å ha.

Gangreserve for mekaniske klokker

Gangreserven er betegnelsen for tiden det tar for en fullt opptrukket klokke til å gå tom for energi når klokken ligger helt stille. Dette er altså tiden det tar fra hovedfjæren er helt stram, til den har overført all energien til løpeverket og klokken stopper opp. Det varierer veldig fra klokke til klokke om hvor lenge denne reserven ligger på, men man kan si at en god mekanisk klokke har en gangreserve fra 36 timer og oppover.

Fra billig til veldig dyrt

Forskjellen på batteridrevne og mekaniske klokker

Mange klokkeelskere sverger til mekaniske og automatiske urverk. Kvarts er en relativ ny oppfinnelse, og mange kjenner kanskje til "kvarts-krisen" på 70-80 tallet når klokkemakere fryktet for sin eksistens når batteridrevne klokker ble tilgjengelig for en rimelig penge. Heldigvis overlevde de fleste store produsentene denne krisen, og klokkeindustrien er fortsatt i beste velgående.

Man kan finne klokker innenfor de tre ovennevnte kategoriene i alle typer prisklasser. Vi synes dog at man bør selv ta et valg på hvilke fordeler som trumfer de andre, med sine egne preferanser. En travel mann i høy aktivitet på en byggeplass, kan kanskje foretrekke en robust batteridrevet Casio G-Shock, mens en annen dresskledd mann i finansmiljøet heller ville foretrukket en dressklokke med mekanisk urverk fra Rolex.

Tusen takk for at dere tok dere tiden til å lese gjennom denne artikkelen, og vi håper vi fikk forklart forskjellene på batteridrevne og mekaniske klokker på en "folkelig måte".