Hvorfor er Casio God Tier?

Casio er for mange selve starten på en fremtidig reise som klokkesamler- og entusiast. Helt siden 1974 har det japanske klokkemerket utmerket seg med nye innovasjoner, og produsert rimelige og populære armbåndsur for den vanlige mannen i gata.

I denne artikkelen tar vi et dypdykk i merkets historie.

Spennende historie fra Japan

Casio ble grunnlagt av Tadao Kashio i 1946 i Mitaka, Tokyo. Selskapet het opprinnelig Kashio Seisakujo, og var i utgangspunktet en fabrikk som produserte elektroniske produkter på vegne av andre bedrifter. Den første oppfinnelsen til Kashio Seisakujo, var faktisk ikke en klokke, men en en ring med en artig beholder til sigaretter. 

I september 1965, lanserte Casio 001: Verdens første elektroniske kalkulator med minnefunksjon. I det påfølgende året, begynte firmaet å eksportere til USA og Europa, noe som resulterte i at de ble en global aktør innen elektronikk. Etter et tiår med stor satsning forsøkte bedriften i 1974 å lansere deres første elektroniske klokke utstyrt med en digital kalender. Modellen het Casiotron QW02, og ble en stor suksess. 

I samme periode skjedde det noe dramatisk i klokkebransjen: 

På 70- og 80-tallet var det en stor krise i klokkebransjen, og dette omtales i dag som kvarts-krisen. Perioden var preget av store teknologiske fremsprang - og klokkegigantene kjempet med nebb og klør for å overleve, da mekaniske armbåndsur plutselig hadde “gått ut på dato”, og alle som trengte en klokke, de kunne nå velge mellom mekaniske og digitale ur.  

Casio gjorde det veldig bra i denne perioden, og ved bruk av LSI-teknologien selskapet hadde utviklet for kalkulatorene sine, så oppnådde Casio enorm suksess. I tillegg til at klokken kunne vise deg tiden i sekunder, minutter og timer - så produserte de den første klokken med kalenderfunksjon som kunne justere seg for lengre og kortere måneder.

G-SHOCK lanseres for verden i 1983

Før G-SHOCK kom ut på markedet, så var klokker ansett som sensitive instrumenter som krevde forsiktig håndtering. Men, med lanseringen av DW-5000c, så kunne Casio snu om på denne trenden, i form av en tøff, og nesten uknuselig klokke. Den legendariske designeren Kikuo Ibe gjorde G-SHOCK både sjokkabsorberende og mindre sensitiv til vibrasjoner, og som et digitalt ur holdt naturligvis Casio-klokker alltid tiden til punkt og prikke i alle typer vær og miljøer. Urkassen ble bygd med en urethan-bezel, som beskyttet glasset og knappene. I tillegg var komponentene innvendig beskyttet med sjokkabsorberende materiale. DW-5000c modellen var vannsikker helt ned til 200 meter. Klokken ble derfor svært populær i militæret, i brannvesenet og ble elsket av politifolk verden rundt. 

Ungdommen begynte også å legge merke til Casio, og på 90-tallet var skating en veldig stor idrett og hobby for unge gutter. G-SHOCK ble derfor en veldig populær klokke i miljøet, da den tålte å krasje i bakken når skaterne falt av brettet. Ved slutten av 90-tallet var G-SHOCK en etablert og populær fashion-klokke, som gjorde at klokkeprodusenten fortsatte sin utvikling av nye digitale klokker. 

Casio i dag - God Tier med hjelp fra Nico Leonard?

CasiOak

Casio er flinke på design, utvikling og anses som et av de mest gjenkjennbare klokkemerkene i verden - om man ser bort i fra Rolex. Vi ser også hyppige og kule samarbeid, med eksempelvis IFLW watches som spriter opp designet med spreke og unike fargekombinasjoner: 

I tillegg til inspirerende samarbeid med andre merkevarer, så har Casio fått en noe uventet forkjemper i YouTube-legenden Nico Leonard. Nico selger brukte klokker og tilbehør i fra butikken sin i Belfast, og har slått seg opp som verdens største klokke-YouTuber. I den populære rating-serien Nico publiserer på sin kanal, så rangerer han klokker fra Hublot (verst) til God Tier. I God Tier-kategorien finner man to merker: Rolex og Casio. 

Nei, vent nå litt, Nico har laget to rangeringslister. Rolex og Casio var på toppen i den første, men nå troner faktisk Casio alene på toppen i rangeringslisten over beste klokker i verden (i følge Leonard selv):

Nico Leonard (Pride & Pinion)

Skjermbilde fra YouTube-kanalen til Pride & Pinion.

Casio G-SHOCK - En uke på hånden

CasiOak G-SHOCK

Etter litt frem og tilbake med diskusjoner i redaksjonen, så valgte vi å gå til innkjøp av en Casio GM-2100B-3AER, kjøpt hos Urmaker'n - Protid Urmaker i Oslo. Dette er versjonen mange liker å kalle CasiOak, fordi den ligner på det eksklusive armbåndsuret fra Audemars Piguet: Royal Oak. 

Etter en ukes bruk på håndleddet er dette dommen: En tøffere klokke til prisen finner du nok neppe på markedet! Casio G-SHOCK (CasiOak) er en helt utrolig klokke skapt for hardhendt bruk, men imponerer også på kontoret, med mottak av daglige komplimenter fra samarbeidspartnere og kollegaer. CasiOak har rett og slett blitt en statusklokke for klokkesamlere- og entusiaster. 

Dette er gøy for de som vurderer å begynne på en klokkereise. Her får man testet ut en fantastisk klokke med en rik historie, til småpenger (sammenlignet med mekaniske sveitsiske armbåndsur), og man får attpåtil komplimenter fra drevne klokkeentusiaster. For en rå start på en klokkesamling? 

Tror du ikke på oss? Sjekk ut Pride & Pinions siste rangeringsrunde: 

Flere innlegg