Klokkeprat med Håvard Flaatten

Klokkeprat er intervjuserien hvor du som klokkeinteressert får muligheten til å bli bedre kjent med likesinnede klokkeentusiaster og klokkesamlere fra Norge. Det er med stor glede at vi får introdusere et nytt intervju, og i denne rundens klokkeprat har vi snakket med klokkesamleren Håvard Flaatten.

Håvard er en 48 år gammel familiemann bosatt i Sandefjord. Han bruker mye av tiden sin til hobbyer, familie, og jobber i tillegg som livredder og svømmelærer i barneskolen.

Kunstner og familiefar med et spesielt øye for klokker

Kan du fortelle litt om dine interesser utenom klokker?

Fotografi har i mange år vært min store lidenskap og hobby. Tidligere holdt jeg kunstutstillinger for fotografi, gjennom ulike kategorier slik som aktfoto, naturfoto, dokumentarer og gjorde en rekke freelance-oppdrag.

Jeg har vunnet en del priser tidligere. Blant annet ble jeg årets dokumentarfotograf i 2012 på foto.no, da jeg dokumenterte min sønns kamp mot neuroblastom/nervekreft. Det var en veldig tøff tid, og mine følelser kom derfor sterkt ut i form av bilder.

Jeg spiller også i et partyband og er generelt veldig glad i musikk. Tid med familien, og friluftsliv settes også høyt på listen. Ellers, så går dagene med til kjøring hit og dit til treninger osv. Dans-, Taekwondo- og hockey-pappa.

Klokkeprat

Hva var det som skapte din interesse for klokker?

Seiko GPS Solar.

Klokkeinteressen har ikke vart så lenge. Min første skikkelige klokke kom i form av en 40-års gave fra familien. En Seiko Solar diver 200 meter. Denne har jeg ennå. Det var nok da jeg så hva Seiko virkelig stod for. Etter det begynte jeg å lese meg opp på merkets historie. Dette var spennende lesning. Seiko ser jeg på som ikonisk når det gjelder dykkerklokker. Jeg var jo veldig opptatt av fridykking, og elsket vann - og gjør det fortsatt.

Hva var den første klokken du kjøpte deg?

Den første skikkelige diver'n var nok en Seiko «pepsi» SKX009. Den har jeg fortsatt. Fantastisk klokke som ikke kostet så mye.

Vi ser at du har en variert samling fra ulike merker, slik som Breitling, Seiko, Bruvik, Omega og Grand Seiko. Hva er ditt absolutt favoritt klokkemerke?

Godt spørsmål. Tja, hva skal man si. Det har liksom blitt disse merkene. Har vært innom flere andre også, men faller hele tiden tilbake til det kjente og kjære. Breitling er tøffe og klassiske. Har en Colt jeg fikk av kona da vi giftet oss, og så har jeg en SuperOcean Heritage som jeg fikk av min mor før hun døde av kreft. Når jeg tar på meg nevnte modeller, så føler jeg meg perfekt antrukket - uansett. De betyr mye for meg. Jeg er sikkert litt rar der. At Colt og SuperOcean er klassiske - gjør at de er populære også for neste generasjon.

GS (Grand Seiko) har jeg alltid ønsket meg. Det er noe av det ypperste man kan få kjøpt. Den dagen jeg hadde spart opp til en GS med "Spring Drive", så var ikke valget vanskelig.

Ellers vil jeg nok si at jeg egentlig er en person som vil være litt "under radaren", og liker ikke for mye bling. Serien Seiko MarineMaster er nok "meg" i et nøtteskall. Klassiske ur som ser tøffe og elegante ut, og ikke for mye luksus.

Jeg ønsker også å fremheve norske merker, og da spesielt Bruvik - som min kone sverger til! Hun elsker dameklokkene, og hobbyen har blitt dobbelt så dyr etter at hun meldte seg på "klokkelaget".

Bruvik Svalbard.

Bruvik sine Svalbard-modeller er lekre, kostbare, men likevel et par hakk under f.eks. dyrere modeller fra Seiko, eller rimeligere modeller fra Breitling. Klasse med "nedpåstil". Slikt liker jeg. Det er imponerende at en nordmann har fått til å skape "klassikere" allerede, på så kort tid. Et annet norsk merke jeg vil nevne er Von Doren, som lager fine og elegante dressklokker. Fremtiden for klokker er lys i Norge og jeg gleder meg til å se mer fra både Bruvik og Von Doren.

Det er viktig for meg at en klokke kan gå i arv, og da er det morsomt hvis man kan kjenne igjen en modell også om 50 år. Et eksempel på dette er Seiko MarineMaster med quartz som så dagens lys for 40 år siden, disse ser tilnærmet helt like ut den dag i dag. Det liker jeg veldig godt, og det er en stor grunn til at jeg har Seiko så høyt på min liste over favoritter.

Seiko Astron-serien er også laget med kjærlighet. Det kan man tydelig se. Quartz-urverk og alltid nøyaktig. Nydelig finish. Astron er vel de klokkene som har fineste antirefleks på safirglasset. Man tror at man tar på viserne når man ser på urskiven. Glasset synes til tider ikke i det hele tatt, veldig imponerende.

Sist, men langt i fra minst, har jeg i senere tid også fått opp øynene for de klassiske firkantede G-Shock modellene fra Casio. Et godt eksempel på folkelige klokker - klokkenes svar på folkevognen. Disse har jo vært tidløse i mange år, og er fortsatt like populære, om ikke enda mer populære i disse tider.

Jeg føler at når det kommer til slike kriser som koronaepidemien, som herjer rundt over hele verden, så tror jeg folk vil "back to basic", og ikke "blinge" så veldig. Jeg tror mange tenker at nå må vi se "hverandre" - og fokus er muligens ikke "se på min diamantbesatte klokke til 1 mill".. Kanskje jeg tenker feil? Men, tanken har truffet meg.

Så, alt i alt, kan du vel si at jeg har et øye for mange merker, så lenge de er klassiske og tidløse.

Tidløs klassiker fra Breitling.

Har du planlagt et nytt klokkekjøp i år? Og, kan du i så fall hinte frem til hvilken klokke du sikter deg inn på?

Jeg prøver å begrense kjøp om dagen. Men jeg er vel som de fleste med klokkedilla. Man må innom urmaker'n å kikke, eller så går man gjennom diverse forumer slik som Klokkeriet eller Tidssonen og så har man plutselig bydd på ei klokke som man ikke trengte, eller kommer ut fra urmakeren med pose i handa med «godteri» oppi.

Heldigvis har jeg greid å bruke mye lengre tid på hva jeg ønsker å kjøpe. Kjøper jeg en klokke - flippes en klokke ut av samlingen - som regel.

Men det begynner nå å bli vanskelig å kvitte seg med klokkene, for samlingen består mer og mer av «klassikere» - og av færre klokker.

Hva er ditt beste og verste klokkekjøp?

Har vel ikke hatt noe "verste klokkekjøp", har heldigvis unngått å ta med meg «kopiklokker» fra syden. Det har jeg aldri skjønt - kan det gi no glede å gå med en kopi? Da kjøper jeg heller en «billig» Casio som er ekte. Selv om disse også kopieres som alt annet her på kloden. Det er leit synes jeg.

Mitt beste klokkekjøp… Hmm, må tenke meg om. Det må nok være Seiko MarineMaster 1000m automatic titan (Emperor Tuna).

Det er alltid interessant å høre med klokkesamlere om de ulike typene klokker de har i sine samlinger, men det er også spennende å se hva slags "holy grail" klokke de ønsker seg over alt her i verden. Hva er din "holy grail" klokke?

Har vel ikke noen holy grail egentlig. Jeg liker mange klokker, og ser med spenning hvert år på hva som kommer av nyheter. Jeg liker nyheter som ikke har for mange forandringer.

Men, jeg kjøpte en gang en Orient Saturation Diver 300m. Den var rett og slett utrolig flott. Mange sendte meg meldinger om jeg ville selge denne, og til slutt gav jeg etter - for en tenker at ja, da kan jeg jo kjøpe noe annet. Denne angrer jeg veldig på at jeg solgte. Den hadde hvit skive, utrolig flott lume, dybde i skiva, svart gummireim, kraftig sort bezelring og skrukrone kl 04.00. Hadde det stått Seiko/Breitling/GS/Bruvik/Omega på denne hadde den aldri blitt solgt.

Til slutt så ønsker vi å runde av med et ønske om å gi tips til nye klokkesamlere. Hva er ditt beste tips til å bygge en god klokkesamling? Er det noe man bør unngå?

Jeg vil anbefale alle til å finne sitt merke, enten det er Rolex, Patek Philippe, eller Seiko osv. Kanskje bør man også tenke "klassikere", som er viktig hvis man skal tenke annenhåndsverdi. Velge klokker som allerede har kjente modellnavn, slik som Turtle, Monster, Svalbard, Seamaster, Chronomat, Submariner, MarineMaster, Colt, Speedmaster osv.

Et viktig råd er å ikke bomme på størrelse. Jeg ser gjentatte ganger at mange kjøper for store klokker. Jeg liker store klokker og kan gå med det, men det er fordi håndleddet mitt og min fysiske størrelse er stor.

36-39 mm er fin størrelse på noen, mens 46 mm eller større kan passe bra på andre som er større.

Man bør også kanskje tenke på å bygge en samling av klokker som vil være populære også om 20 år. De fleste smartklokker vil alltid utvikles til å bli bedre, og har sjeldent noen god arveverdi.

Det er også viktig å tenke, hvem vil man vise at man er? Er du keiser på et slott, eller et avisbud? Hva føler du passer best til deg? Er du en mann som elsker å være aktiv, eller en bedagelig gamer med en Ringnes i hånda? Er dress ditt daglige plagg? Eller kanskje du er en forretningskvinne/mann med sans for dyre, lukrative klokker? Kanskje du er jagerflypilot - eller kunne ønske du var det?

Det finnes ingen fasit, det er kun du som vet svaret. Men, en ting er sikkert, man finner fort sin "type" klokke.

Følg Håvard på sosiale medier

Det har vært utrolig hyggelig å bli bedre kjent med Håvard Flaatten (@havardflatten på Instagram), og igjen, vi er svært takknemlige for at han tok seg tid til å slå av en skikkelig klokkeprat med oss i en ellers så hektisk hverdag. Håvard har en svært interessant konto på Instagram som vi anbefaler alle klokkeinteresserte å følge. Hans lidenskap for fotografi og klokker kommer tydelig frem i bildene han publiserer.

Likte du denne artikkelen? Del gjerne blogginnlegget videre med dine venner på sosiale medier.