Klokkeprat med Mats-Ørjan Helgesen

Det norske klokkemarkedet er proppfullt av tekstinnhold om klokker og urmakere som gjerne ikke er av den "redaksjonelle" typen. KlokkeKanalen er laget for Ola Nordmann, og vi ønsker å snakke med de som faktisk kjøper klokker; for å se hva som "tikker og går" i hodet på klokkefrelste nordmenn. I artikkelserien Klokkeprat snakker vi med forskjellige klokkesamlere, og prøver å hylle lidenskapen vi alle deler for armbåndsur gjennom øynene til de som faktisk bruker klokkene som blir solgt.

I denne rundens Klokkeprat har vi snakket med Mats-Ørjan, som har laget Instagram-kontoen "matsh_photography".

Litt om Mats-Ørjan

Mats-Ørjan er 30 år gammel, og kommer i fra den vakre sørlandsbyen Arendal. Han er gift, og har to fantastiske barn; en jente på 3,5 år og en gutt på ca. 5 måneder i skrivende stund. Til vanlig er Mats-Ørjan selvstendig næringsdrivende som drosjeeier, og har kjørt taxi de siste ti årene. Han har som mange andre norske fedre en tett kalender, og balanserer jobben med familieliv, samtidig som han dyrker sin hobby for klokker og fotografering. I tillegg er han lidenskapelig opptatt av biler, noe som reflekteres i karrierevalget.

Klokkeprat

Casio-partnere fra samlingen til Mats-Ørjan. Bilderettigheter: Mats-Ørjan Helgesen.

Husker du din første klokke, og har du den ennå?

Det er veldig få jeg kjenner som husker sin første klokke, hehe. Men, det første jeg kan huske av det jeg har hatt er en plastikk Casio med borrelåsreim som jeg fikk da jeg begynte på barneskolen. Ellers husker jeg ikke stort fra barne- og ungdomstiden gjeldende armbåndsur. Min første klokke som vekket interessen litt var fra Moods of Norway, denne fikk jeg i julegave fra min bedre halvdel i 2012. Jeg ble ikke helt klokkefrelst da, men interessen begynte på den tiden å snike seg innpå. Denne klokken har jeg fortsatt spart på den dag i dag.

Hva var det som virkelig satte i gang "klokkegalskapen" for din del?

Det som virkelig vekket min interesse for klokker var da jeg hadde kjøpt meg en MVMT klokke i begynnelsen av 2017. Uvitende om hva klokkeverden hadde å by på, så gikk jeg i det jeg selv vil kalle en felle. Når jeg begynte å snoke rundt på Facebook for å vise frem min nyinnkjøpte klokke, så oppdaget jeg Klokkeriet (Klokkeriet er en kjøps- og salgsgruppe for armbåndsur i Norge på Facebook). På Facebook-gruppen fikk jeg virkelig øynene opp for armbåndsur. Det tok vel rundt 1-2 uker etter at jeg ble med i gruppen, før jeg gikk til innkjøp av en Seiko SKX007 og SARB065. Ganske raskt etter ble MVMT-klokken lagt på hylla. Etter dette har jeg samlet på mange forskjellige klokker.

Gjennom din konto på Instagram har vi bitt oss merke i hvor variert samlingen din er. Hva er ditt absolutt favoritt klokkemerke?

Det er et vanskelig spørsmål å svare på. Av alle de klokkene jeg har brukt, prøvd ut og hatt erfaringer med så må det være Oris som går av med seieren. Jeg er utrolig fornøyd med kvaliteten de leverer.

Hvor mange klokker har du i samlingen din?

Akkurat nå har jeg 12 klokker, om jeg teller med min digitale klokke (Apple Watch).

Har du noen faste klokker du bruker til daglig? Og kanskje noen helt spesielle som brukes til finere anledninger?

OceanX Sharkmaster. Bilderettigheter: Mats-Ørjan Helgesen.

Jeg har i grunn ikke noen fast klokke som jeg bruker hver eneste dag. Men, jeg ser at valget fort ender på min grønne OceanX Sharkmaster, da den har blitt en av mine klare favoritter. Ellers brukes alle klokkene ganske likt i rotasjon. Rullerer ganske ofte da jeg nesten får dårlig samvittighet om de ligger for lenge i klokkeboksen uten å bli brukt.

Mange klokkesamlere pleier å ha en "Holy Grail" klokke de ønsker å kjøpe seg. Har du en spesiell klokke du hadde sett for deg å kjøpe i fremtiden?

Holy Grail spørsmålet ja. Hehe. Rolex er nok en stor favoritt, jeg har drømt om å ha en Rolex siden før jeg ble klokkefrelst. Om jeg vinner i lotto, ville jeg ha kjøpt en helgull Rolex Daytona med grønn skive. Men, hvis vi snakker om et mer realistisk mål hvor jeg kan kjøpe og beholde klokken for evig, så ville jeg nok gått for en Rolex Deepsea Sea-Dweller 126660.

Har du planlagt å kjøpe en ny klokke i nærmeste fremtid?

Som med mange andre i service-næringen, så har pandemien også gått hardt utover økonomien. Har derfor ikke satt meg et mål om å kjøpe ny klokke i aller nærmeste fremtid. Det skal dog sies at den nye Seiko King Samurai ligger på radaren, og at jeg har den i siktet når ting bedrer seg litt.

Klokkekanalen er en blogg for Ola Nordmann som liker klokker. Kunne du delt noen tips til våre lesere om hvordan man på best mulig måte kan bygge en variert klokkesamling som dekker de fleste bruksområder?

Casio G-Shock fra samlingen til Mats-Ørjan. Bilderettigheter: Mats-Ørjan Helgesen.

Om jeg skulle tipset mannen i gata som ønsker å begynne med klokker, og bygge en samling så har jeg noen få ting å si. Først og fremst; kos deg med bilder, les deg opp på nett, delta i diskusjoner på Facebook-grupper og spør folk om råd. Det finnes mange klokkefrelste i Norge som gladelig svarer på spørsmål. Sjekk ut Klokkeriet på Facebook og følg med på artiklene til Klokkekanalen.

I tillegg tror jeg det er lurt ta seg et par turer innom den lokale urmakeren for å se hvordan klokkene faktisk sitter på armen. Man finner fort ut hva man liker, hvis man faktisk får tatt og sett på klokkene i virkeligheten. Ikke bry deg om hva andre liker. Det viktigste er at du selv liker det du går med, og at du er komfortabel med klokken du bærer på. En annen ting som er viktig å tenke på, er å iallfall ha en klokke i samlingen som man ikke er redd for å bruke litt røft. Av og til skal man ut på eventyr, og da er det fint å kunne oppleve nye ting uten å måtte bekymre seg for om klokken får en ripe eller to.

Følg Mats-Ørjan på Instagram

Instagram-kontoen til Mats-Ørjan.

Det har vært veldig hyggelig å bli kjent med Mats-Ørjan, og vi i Klokkekanalen har kost oss med fine historier fra hans unike perspektiv i klokkeverden. Følg Mats-Ørjan på Instagram for å ta del i hans reise mot den perfekte klokkesamlingen.

Følg matsh_photography på Instagram her.

Likte du denne artikkelen? Del gjerne blogginnlegget videre med dine venner på sosiale medier.