Klokker og klær - Slik matcher du riktig i alle typer anledninger

Mange klokkeelskere har gjerne flere klokker i samlingen sin dedikert til forskjellige typer anledninger. Likevel er det mange menn der ute som er usikre på hvordan de skal matche antrekk og klokker riktig. I denne artikkelen tar vi for oss dette spennende temaet, i håp om å kunne gi en god guide til riktig matching av klokker og klær.

Tilpass klokke og klær til arrangementet du skal delta på

Klokker og klær. Bildekilde: www.forvaltningsbloggen.no

Det finnes i hovedsak to typer klokker - batteridrevne (quartz) og mekaniske (automatiske) armbåndsur. Begge typer har både positive og negative kvaliteter, og mange kombinerer gjerne klokkesamlingen sin med flere forskjellige typer urverk.

I denne artikkelen vil vi konsentrere oss om automatiske armbåndsur (mekaniske). Vi kommer i senere innlegg til å ta for oss batteridrevne klokker som emne.

Innenfor kategorien automatiske klokker, finnes det fem hovedkategorier:

  • Dressklokke: Dette er betegnelsen for slanke og enkle klokker tilpasset dress og smoking. Elegant og sofistikert, dressklokken har en klassisk skive, og kan variere med antall komplikasjoner (ekstrafunksjoner på en klokke - slik som datoviser, moonphase, power reserve indicator osv). Dressklokker har som regel brune eller sorte skinnreimer.
  • Dykkerklokke: Dykkerklokker har alltid vært populære armbåndsur for samlere. De er allsidige, og kan brukes til alt. Selv om disse klokkene originalt er designet for dykking, så er det mange som foretrekker en "desk diver" på jobb. Hovedfunksjonen til slike klokker er å tåle trykk under vann, og kommer med enten gummireim eller stållenke. Dykkerklokker har som regel lume (selvlysende maling som brukes på visere/skivemarkører for å kunne lese av tiden i mørket).
  • Racingklokke: En type klokke tilpasset motorsport. Den mest berømte er Rolex Daytona, som ble brukt av legendariske Paul Newman. Racing-klokker kommer gjerne i spreke farger, og tåler en god støyt. Urkassen kommer vanligvis i rustfritt stål med enten gummireim eller stållenke.
  • Pilotklokke: Laget for cockpiten. Slike ur er som regel middels til store i størrelse, med en overdimensjonert viser, rent design og fine lesbare tall som lyser i mørket (lume). Slike armbåndsur kommer som regel med dagsdato-funksjon og noen ganger kronograf (stoppeklokke) som implikasjon. GMT-funksjonen er også meget populær for denne kategorien.
  • Feltklokke: Født i skyttergravene under andre verdenskrig, feltklokker er sterke og funksjonelle armbåndsur som er tøffe nok til å tåle feltaktiviteter. Fra liten til medium i størrelse, og kan kombineres med alt fra stållenke, natoreim og lær. Slike klokker er veldig funksjonelle, og kommer gjerne med dags-dato funksjon i tillegg til kronograf-komplikasjon (sekundmåler).

Slik matcher du klokker og klær riktig

Når du vet hvilke klokketyper som finnes, så er neste steg å lære seg hvilke antrekk som passer de forskjellige kategoriene.

  • Smoking/Galla: I formelle situasjoner, hvor det er pålagt å delta i dress/smoking, så vil en dressklokke være det eneste riktige alternativet. Klokken bør være stilren, uten nevneverdige komplikasjoner og ha en sort skinnreim.
  • Dress: «Dress» høres kanskje formelt ut, men dette er faktisk blant de minst formelle dresskodene som brukes til høytidelige anledninger. En mørk konservativ dress (sort og mørkeblå) passer best med en minimalistisk klokke. Noen mener for eksempel at en formell dress aldri bør pares med en dykkerklokke, men dette er bare tull. Så lenge man unngår "flashy" gummireimer, og benytter en fin stållenke i stedet så er man sikret en fin kombinasjon.
  • Business Casual: Her snakker vi button down skjorte, cardigan, mørk denim og skinnsko. Antrekket du rett og slett ville brukt i et uformelt møte på jobb eller på en date. Når du er i dette territoriet, kan det være smakfullt å bruke en større klokke med flere komplikasjoner. En pilotklokke kan derfor være aktuelt å bruke i slike settinger.
  • Casual: Som navnet tilsier, er dette den minst formelle dresskoden. Går du med jeans, poloskjorte og joggesko, kan du trygt bære alle typer klokker med unntak av dressklokker. Er du i fysisk aktivitet med fare for støt mot klokken, anbefales feltklokken som det beste alternativet.

Tre andre tips til bruk av klokker

Nr. 1: En "unspoken rule" er å alltid ha klokken på venstre hånd. Mange har selvfølgelig forskjellige preferanser, og man bestemmer selvfølgelig selv - vi mener dog det ser best ut å ha klokken på venstre arm. PS: Med mindre du er en amerikansk rapper, så er det IKKE lov å bruke to klokker samtidig (en på hver arm).

Nr. 2: Man kan få reimer i alle regnbuens farger, husk bare å bruke riktig type farge når du skal matche ditt antrekk. Benytt guiden vår øverst i artikkelen om du er usikker.

  • God matching = en mørk dress passer alltid best med en vanlig stållenke eller sort skinnreim.
  • Dårlig matching = en mørk dress passer dårlig med en flashy og farget gummireim.

Nr. 3: Kjøp flere klokker. Hvorfor? Om du har flere klokker kan du rotere på bruken av armbåndsurene dine. Dette gir mindre slitasje på hver enkelte klokke, og du kan i tillegg trikse og mikse med alle typer antrekk - win win situasjon!

Ønsker du å få inspirasjon, og se hvilke klokker vi i Klokkekanalen benytter oss av i det daglige liv? Klikk her for å følge oss på Instagram!