Lansering: BR 05 Chrono

Av Thune Munch Brygge har vi vært så heldige å få låne Bell & Ross' nye tilskudd til BR 05, og vi skal ta en nærmere titt i denne artikkelen.
Bell & Ross er kjente for å lage robuste og stilrene klokker, og deres kolleksjon BR 05 er et godt eksempel på dette. Den nye lanseringen er i all hovedsak en utvidelse av BR 05-kolleksjonen, men med en fin, ny funksjon – en kronograf.

I denne artikkelen skal vi ta en nærmere titt på den nye modellen, samt bli litt bedre kjent med klokkeprodusenten Bell & Ross.

Litt om Bell & Ross

Bell & Ross er et relativt nytt klokkemerke etablert i 1992 av Bruno Belamich (Bell) og Carlos Rosillo (Ross). De har hovedkvarter i Paris, Frankrike, men klokkene produseres i Sveits, og fokuset på klokkene er ofte rettet mot dykking og luftfart. Siden etablering i 1992 har de klart å markere seg på klokkemarkedet som produsenter av klokker av ypperste kvalitet, og er i dag en svært velkjent og pålitelig klokkeprodusent.

Det finnes mange grunner til at Bell & Ross er en så verdsatt aktør i bransjen i dag. En viktig grunn er Space 1, den første automatiske klokken med kronometer brukt i verdensrommet. Klokken ble tilgjengelig for offentligheten i 1994, kun to år etter at selskapet ble etablert. Man kan virkelig ikke anklage Bell & Ross for å hvile på laurbærene for kun tre år etter at Space 1 ble tilgjengelig, i 1997, slo de verdensrekorden for vanntetthet for et armbåndsur, som ble målt helt opp til 11,000 meter.

At Bell & Ross slo verdensrekorden i 1997 kan man vel si var ganske forventet. Mye fordi at deres fokus hele tiden har vært rettet mot det ekstreme, og de har hentet inspirasjon fra krevende yrker og aktiviteter som dykking, pilot, bombehåndtering og astronauter. Klokkene de produserer skal kunne håndtere enhver situasjon og være en pålitelig «venn» i svært krevende øyeblikk. Bell & Ross jobber også nært med spesialenheter fra militæret for å designe klokker med spesielle funksjoner, eller for å feire spesielle begivenheter. I dag blir klokkene deres fortsatt brukt av yrkemilitære, politi, jagerflypiloter, dykkere og astronauter som utfører sine oppdrag.

Bell & Ross holder seg til fire grunnprinsipper når de skal designe og produsere klokker: Lesbarhet, funksjonalitet, pålitelighet og presisjon. BR 05 Chrono er intet unntak, og er også produsert i takt med disse prinsippene, noe som kommer tydelig frem ved en nærmere titt på klokken.

BR 05 Chrono

BR 05 Chrono

I 2005 lanserte Bell & Ross sin BR 01-kolleksjon, som var sterkt inspirert av flyinstrumentmålere, med firkantet urkasse og sirkelformet urskive. Samme form på urkasse og urskive har etter hvert blitt en viktig del av identiteten til Bell & Ross, og er et kjennetegn på mange av modellene deres.

BR 05 er svært inspirert av BR 01 når det kommer til utseende, og BR 05 Chrono følger også i samme fotspor, men med noen endringer. Der klokker fra Bell & Ross ofte er rettet mot bruk i ekstreme yrker og situasjoner, har de rettet fokuset for BR 05 Chrono mer mot det urbane og stilrene.

Klokken har en nokså standard størrelse og måler 42mm i bredde, og deler samme firkantede form og sirkelformede urskive som en rekke andre modeller fra Bell & Ross. En herlig detalj å legge merke til er at alle flater på urkassen har sateng-finish og vinklene er svært polerte. Dette står i kontrast til andre modeller fra Bell & Ross som har et mer «røft» utseende. På den måten treffer de den urbane tilnærmingen til modellen - det er noe raffinert og stilig med det urbane.

BR 05 Chrono kommer i to ulike modeller med samme urverk, men med forskjellige farger på urskive, og eventuelt reim. Man kan kjøpe enten svart eller blå urskive. Begge modellene ser meget fine ut, så det er veldig subjektivt, og opp til hver enkelt hva de foretrekker. På urskiven ved klokken 9' finner du en 30-minutters teller, og ved klokken 3' finner du en sekundteller. Mellom klokken 4' og 5' finner du også dato. Indeksene har god størrelse, og med selvlysende materiale i form av Super-LumiNova er ikke lesbarhet noe problem med denne klokken.

På innsiden av urkassen finner vi et automatisk urverk av typen BR-Cal.301. Dette er et urverk basert på velkjente ETA 2894-2, med 27 juveler og en gangreserve på 42 timer.

Klokken fås kjøpt med enten lenke eller gummireim. Lenken er i samme materiale som urkassen, med sateng-finish og polert stål. For gummireimen kan du velge mellom blått eller svart materiale, som igjen kan kombineres med valgt farge på urskive. Både lenke og gummireim kommer med foldespenne, noe som drar opp inntrykket noen hakk.

BR 05 Chrono

Tekniske spesifikasjoner:

Materiale: Sateng-finish og polert stål.
Størrelse: Diameter: 42.4mm
Case Back/Bakside: Safir
Vanntett: 100 meter.

Urverk:
Kaliber: BR-Cal.301.
Funksjoner: Automatisk mekanisk urverk med timer, minutter. Liten sekundviser ved klokken 3, og dato nede mellom klokken 4 og 5
Kronograf: 30-minutters teller ved klokken 9, sekundteller ved klokken 3.
Gangreserve: 42 timer.
Frekvens: 28,800 bpm.
Juveler: 27.

Skive:
Farge: Svart eller blå. Kommer i to ulike modeller.
Lume: Super-LumiNova.


Lenke/reim:
Lenke med foldespenne. Kan også kjøpes med blå eller svart gummireim

BR 05 Chrono

Oppsummering

En pålitelig klokke som tåler en støyt og kan brukes i de fleste anledninger. Du trenger verken være jagerflypilot eller astronaut for å få nytte og glede av denne klokken. Med et smidig utseende og god robusthet kan du bruke den både om du skal ut på byen, eller om du skal ut og hugge ved.

Klokken ligger på rundt 50.000 – 60.000 kr i pris. Stiv pris? Tja, kanskje, men man får mye klokke for pengene både i form av urverk, utseende og robusthet. Om man vil bruke så mye penger er selvfølgelig subjektivt, og man burde absolutt se seg rundt og finne ut hva man liker best før man velger å bruke slike summer.

Bell & Ross BR05 Chrono er tilgjengelig hos Thune.

Vi er som alltid åpne for tilbakemeldinger og forslag, så ta kontakt via Facebook eller Instagram for en hyggelig prat.

Flere innlegg