Marathon – Verktøyklokker i første klasse

Hei igjen alle sammen. Det var så gøy å skrive det første innlegget, så jeg lurte Tor Henrik i fra Klokkekanalen til å la meg skrive ett til. Noe litt annerledes denne gangen. 

Siden forrige gang har jeg hatt muligheten til å låne tre forskjellige Marathon klokker fra Wildgear.no. I den anledning tenkte jeg å dele mitt første inntrykk av Marthon sine klokker, basert på 3 av klokkene de tilbyr.

Bakgrunn

Marathon klokker

La oss begynne med en kort liten introduksjon til Marathon. Marathon er et kanadisk merke hvor klokkene designes i Kanada og produseres i Sveits. Etablert i 1904, da kjent som Weinstrum, senere Wein Brothers, byttet i 1939 navn til Marathon watch. De er mest kjent for å produsere feltklokker til militæret. I 1941 produserte de blant annet feltklokker til de allierte styrkene som kjempet i 2. verdenskrig. Siden da har de produsert felt- og verktøyklokker designet for å tåle alle utfordringer en aktiv soldat,politi eller redningspersonell kunne møte. De ble raskt populære etter å ha fått en forespørsel fra de kanadiske militære om å lage en dykkerklokke som kunne tåle røff bruk av dykkere og paramedisinere. Etter flere versjoner, endte de i år 2000 opp med det som i dag er kjent som SAR (Search and Rescue) klokkene. I 2006/2007 ble denne modellen oppdatert det som nå er kjent som GSAR (Government Search and Rescue) og de har siden dette sluppet flere SAR modeller. Dette er nok den mest kjente modellen de har produsert til nå. 

De forskjellige klokkene

Jeg har fått låne 41mm versjonen av GSAR med automatisk urverk, sort urskive og lenke, General purpose offiserklokken på 39mm med mekanisk urverk på rem og den sorte Pilot`s Navigator modellen med kvarts urverk på rem.

GSAR 41 mm

GSAR 41 mm

GSAR klokken er designet for å være et verktøy som skal tåle ekstreme forhold og brukes av militært personell som paramedisinere eller dykkere. Dette er noe som går igjen i alle klokkene til Marathon. De er alle designet med funksjon i tankene. Dette gir dem et robust og røft design. Urskivene på alle Marathon klokker er designet for å være lett leselige, hvorpå alle disse 3 modellene har både 12- og 24 timers skalaer. Markørene er tuber fylt med en lett radioaktiv gass som heter Tritium. Disse lyser opp i mørke omgivelser og trenger ikke å være utsatt for sollys for å lyse opp i motsetning til vanlig lume. Markøren kl. 12. lyser oransje, mens de andre markørene lyser grønt. Dette har vekket en litt barnslig glede av å gå inn i mørke rom bare for å se litt hvor lett det er å lese denne klokken i mørke forhold. Urverket i GSAR klokken er et ETA 2824 urverk med 42 timers gangreserve.

General purpose mekanisk 39mm

General purpose mekanisk 39mm

Feltklokken, General Purpose 39mm er inspirert av feltklokker fra 80-tallet brukt av amerikanske soldater. Den er lett og kompakt. 

Den er listet som en 39mm klokke, men har egentlig en kasse med diameter på 36mm. Marathon måler også med kronen, derfor måler de den til 39mm. Grunnet dette, fremstår klokken som mye mindre enn det jeg er vant til. I begynnelsen tenkte jeg at den var altfor liten. 

Etter litt tid ble jeg dog vant til det og fant at det ga klokken en vintage sjarm. Det mekaniske urverket med manuelt opptrekk har et ETA 2801 urverk med 36 timers gangreserve. Den har en vanntetthet på 50m. Jeg kunne gjerne ha ønsket meg 100m for min egen indre ro, men ifølge Marathon følger denne klokken det amerikanske forvarets spesifikasjoner for bruk av militært personell. Så da må det være godt nok.

USAF Pilot`s Navigator

USAF Pilot`s Navigator

Til sist har vi pilot klokken til Marathon, Navigator. Jeg har fått låne modellen som har logoen til det amerikanske luftforsvaret på skiven. Alle Navigator modellene har kvarts urverk. De er ment til bruk av piloter, politi og fallskjermjegere for å nevne noen. De har satt søkelys på presisjon og et urverk som skulle tåle raske trykkendringer og røff bruk. Gitt at mekaniske urverk er sårbare for støt, magnetisme og ikke kan holde tritt med presisjonen til et kvarts urverk, forstår jeg dette. Klokken er lett å lese da den er sort med hvite tall og markører. Jeg har alltid drømt om å bli en pilot og denne klokken vekker noen av disse følelsene til live.

Mine inntrykk

USAF Pilot`s Navigator

Mitt første inntrykk av Marathon klokkene er veldig gode. Marathon klokkene er designet med militære spesifikasjoner i tankene og de har et kult og funksjonelt design. De er laget for å være et verktøy, ikke til pynt og de er klokker av høy kvalitet. Fokuset på funksjonalitet og at hver klokke er designet med en oppgave i tankene, gjør disse klokkene litt unike. De har noe eget ved seg som mange andre klokkemerker ikke tilbyr ved at de er så rene verktøy-klokker. Mens de er elsket av klokke-entusiaster verden over, er de ikke laget for de fleste av oss, de er laget for hverdagshelter som arbeider i felten under røffe forhold. 

Som ved alle klokker, har jeg noen punkter som kunne vært litt bedre utført eller som jeg kunne ønske meg som en klokke-entusiast. Jeg synes det er viktig å poengtere at dette kun er mine ønsker, så det er greit om du ikke er enig. Hvis vi starter med GSAR klokken, synes jeg at bezelen kanskje føles litt for lett å rotere. Jeg kan se for meg et scenario hvor man risikerer å komme borti noe og rotere bezelen uønsket. Bezelen har også litt mer bevegelighet frem og tilbake enn jeg skulle ha ønsket. Om lenken skulle ha vært helt perfekt, kunne de ha lagt til en mulighet for mikrojusteringer og det er litt skarpe kanter her og der. 

Når det gjelder feltklokken, tror jeg mange nok kommer til å synes den er litt liten. Jeg personlig liker måten den bærer på håndleddet, men en litt større versjon hadde også vært fint, til de som ønsker noe litt større og det hadde ikke vært dumt med et urverk med litt lengre gangreserve heller. Som overnevnt hadde 100m vanntetthet også vært flott, men det er nok ikke nødvendig. 

Til sist har vi pilot klokken, Navigator. Dette er nok min favoritt blant klokkene jeg lånte, her det eneste jeg har å si at det hadde vært veldig kult med en modell med et mekanisk urverk. 

Dette er til syvende og sist pirk, små ting som hadde gjort klokkene enda bedre. For meg. Dette er jo tross alt mine inntrykk og meninger og illustrerer bare hva jeg ønsker å se i en klokke.

Oppsummering

Omtale av Marathon klokker

Så hva er det du får hvis du kjøper en klokke fra Marathon? Du får en klokke designet for å være robust og et verktøy i hverdagen. Noe som laget for å tåle det meste. Jeg setter pris på disse klokkene, nettopp fordi de er laget med funksjon i søkelyset. Jeg er derfor spent på hva Marathon kommer til å slippe i fremtiden. 

Takk til Wildgear.no for at jeg fikk låne disse klokkene. Sjekk ut Wildgear.no for flere Marathon klokker og mer. 

Om du liker bildene i innlegget og ønsker å se mer, finner du meg på Instagram. Jeg har også en blogg hvor jeg deler bilder og min reise inn i klokkenes verden.

Flere innlegg