Ny lansering: Carl Brashear Cal. 401 Limited Edition

Det nye året er godt i gang og det er herlig å se at Oris følger i samme spor som de avsluttet fjoråret, med nye og spennende lanseringer. Nyheten vi skal se nærmere på er Carl Brashear Cal. 401 Limited Edition - den tredje modellen fra samarbeidet med Carl Brashear Foundation.

Ikke senere enn i fjor høst ble vi vitne til at Oris lanserte sitt eget in-house urverk - Caliber 400. Den første klokken vi fikk se med det nye urverket var Oris Aquis Date Cal. 400, som slo veldig godt an. Nå, noen måneder senere, lanseres neste modell med det nye urverket, dog med noen små justeringer. Der vi i Oris Aquis Date kunne se en dato-funksjon nede ved klokken 6, ser vi i Carl Brashear Cal. 401 en funksjon for små sekunder. Det lover veldig bra og vi gleder oss veldig til å se hvilke modeller og komplikasjoner Oris har å by på med sitt nye urverk.

Litt om Carl Brashear og klokkene

Oris har lenge samarbeidet med Carl Brashear Foundation, og har tidligere lansert to modeller i samarbeid med dem. Carl Brashear Cal. 401 blir tredje modell i rekken. At Oris har et så godt samarbeid med stiftelsen, og har et ønske om å hedre Carl Brashear er ikke rart når man tar en titt på hva han har klart å oppnå. Carl Brashear ble i 1954 den første afroamerikaneren til å fullføre utdannelsen ved U.S. Navy Diving & Salvage School. Der jobbet han i hele 31 år. I 1966 ble Brashear skadet på oppdrag og måtte amputere den ene foten. Det skulle vise seg å ikke være noen nevneverdig hindring for Brashear som begynte å bruke protese, og bare noen år etter ble han forfremmet til Master Diver.

Carl Brashear. Rettigheter: Oris

De to tidligere modellene, fra henholdsvis 2016 og 2018, har vist seg å bli særdeles populære og har også satt sitt preg på Oris. Den første modellen som ble lansert i 2016 skulle faktisk vise seg å bli “innvielsen” for Oris´ bruk av urkasse i bronse. Modellen lansert i 2018 ble naturligvis også lansert med bronse urkasse, men den satte sitt preg på et litt annet område. Den skulle nemlig bli den første modellen med kronograf i den populære kolleksjonen; Divers Sixty-Five. Vi har tidligere skrevet en omtale av Oris Divers Sixty-Five Kronograf, som du kan lese her.

Våre tanker

Det er ingenting å utsette på samarbeidet mellom Oris og Carl Brashear Foundation. Det har resultert i tre (så langt) flotte klokker. Utseendemessig er Carl Brashear Cal. 401 ikke så ulik sine “søsken”, men det er noen ting som stikker seg ut. For eksempel, slik vi nevnte tidligere i artikkelen har datoen nede ved klokken 6 blitt byttet ut med en funksjon for små sekunder. Dette gir klokken et veldig smidig og “rent” preg.

En annen ting å bite seg merke i er reimen. Reimen er av tekstil med en mørk blåfarge og er laget av Erika’s Originals. Reimen er i samme stil som Marine Nationale (MN) reimer, og Erika’s Originals har gjort sitt for å gjøre dette klassiske designet populært igjen. Marine Nationale reimer ble originalt laget av medlemmer av den franske marinen (Marine Nationale på fransk) i 1950, 1960 og 1970.

Når det gjelder urverket gleder vi oss veldig til å se hvordan det vil prestere og hvilke tilbakemeldinger det vil få. På papiret er det utvilsomt et sterkt urverk, noe vi for så vidt også så i Oris Aquis Date Cal. 400, men som med alt annet er det først etter perioder med bruk man kan se nøyaktig. Når det er sagt, ved å tilby en garanti på hele 10 år, er det ingen tvil om at Oris har klokkertro på urverket. En gangreserve på 120 timer er definitivt heller ikke å forakte.

Oris Carl Brashear Cal. 401 Limited Edition. Rettigheter: Oris

Tekniske spesifikasjoner:

Materiale: Bronse
Størrelse: 40 mm
Case bak/bakside: Rustfritt stål, spesielle inngraveringer.
Vanntetthet: 100 meter

Urverk:
Kaliber: Oris 401
Funksjoner: Visere for timer og minutter sentralt, liten sekundteller nede ved klokken 6.
Gangreserve: 120 timer
Frekvens: 28 800 vph, 4 Hz
Juveler: 24

Skive:
Farge: Mørkeblå.
Lume: Super-LumiNova.

Lenke/reim:
Mørkeblå tekstilreim med bronse spenne fra Erika´s Originals.

Oris Carl Brashear Cal. 401 Limited Edition. Rettigheter: Oris

Oppsummering

Alt i alt er dette en flott klokke, med et herlig utseende, og det som er på innsiden kan mildt sagt sies å være spennende. Dette er, som navnet tilsier, en “limited edition”, hvor det kun vil produseres 2000 modeller. Det betyr at om du er interessert i å gå til anskaffelse av Oris Carl Brashear Cal. 401 må du være kjapp. Veiledende pris for klokken ligger på 45 600 kr.

Som alltid er vi åpne for tilbakemeldinger, eller bare en generell klokkeprat dersom det er ønskelig. Ta kontakt med oss på Facebook eller Instagram for en hyggelig prat.

Flere innlegg