Omega Speedmaster: Enorm verdi for pengene

Omega Speedmaster har en lang og stolt historie som startet i 1957 da den første modellen ble introdusert for markedet. Men, det var ikke før i 1965 da den ble valgt av NASA som den offisielle tidsmålingsenheten for deres bemannede romferder, at den virkelig begynte å skille seg ut. Siden da har Omega Speedmaster blitt en av verdens mest etterspurte og anerkjente klokker, og er også kjent som "Moonwatch" på grunn av rollen uret hadde i den amerikanske månelandingen i 1969. 

Da Neil Armstrong og Buzz Aldrin tok menneskehetens første skritt på månens overflate i 1969, så oppnådde Omega kultstatus med sin Speedmaster. Armbåndsuret har siden blitt båret av mannskapene på alle seks månelandingene i historien, og Speedmasteren er fortsatt den mest ettertraktede i Omegas sortiment den dag i dag.

"Speedy" har mange kallenavn - her er en oversikt

Omega Speedmaster - Legendary Moonwatch

Chuck Maddox var en av de største Omega-entusiastene noensinne, og gikk dessverre bort i 2008. Arven etter han lever fortsatt i beste velstand, og her er en liste over kallenavn Omega Speedmaster har fått opp igjennom årene - fra både Maddox og andre entusiaster:

Anakin Skywalker

Kallenavn på 70-tallet brukt til å omtale Omega Speedmaster Chronograph ref. 145.0023 med tungsten-chrome finish med blå, rød og sort skive. 

Ed White

NASA Astronaut Edward White var den første amerikanske mannen til å faktisk gå fysisk i verdensrommet i 1965. Under hans historiske spacewalk hadde han på Omega Speedmaster ref. 105.003. Referansen har derfor fått kallenavnet “Ed White”.

Holy Grail

Bortgåtte Chuck Maddox omtalte Speedmaster Automatic ref. ST376.0822 som den hellige gralen når det kommer til alle Omega Speedmaster-modeller. Referansen ble lansert i 1987, i 42mm størrelse, og huser Omegas versjon av det klassiske urverket Lemania 5100 automatic.

Mitsukoshi

Mitsukoshi er et av Japans mest kjente varehuskjeder. I 2003 samarbeidet Omega med kjeden, og produserte en limited-edition Speedmaster Professional ref. 3570.31 kalt “Mitsukoshi.” Modellen karakteriseres- og er best kjent for den hvite Panda-urskiven med sorte indikatorer. Det ble kun produsert 300 eksemplarer av denne referansen, og ble solgt eksklusivt i Mitsukoshi-butikker.

Speedy

Et universalt kjælenavn for å omtale enhver Omega Speedmaster. 

Speedy Tuesday

Hashtagen #SpeedyTuesday ble laget i 2012 av Omega-entusiast og blogger, Robert-Jan Broer fra Fratello Watches, og brukes den dag i dag av klokkebloggere, Omega selv, og av entusiaster som brenner for merket. Omega likte faktisk dette så godt, at de lagde en limitied-edition kalt Speedy Tuesday i 2017, limitert til 2012 eksemplarer. 

Snoopy 

Historien bak kallenavnet til Snoopy-modellene startet i 1970. Det året fikk Omega tildelt “Silver Snoopy Award” fra astronautene i NASA. Prisen fikk Omega for sitt unike bidrag til reisene i verdensrommet, og for sitt avgjørende bidrag for å redde Apollo 13. 

Snoopy er blitt produsert i flere limiterte utgaver, og den siste var «Silver Snoopy Award» 50th Anniversary med bruk av sølv som edelt metall og fargen blå som hoveduttrykk. Den nye utgaven har en sølvfarget skive med tre blå subregistere. Snoopy er plassert klokken 9, og motivet er en en eksakt kopi av det som er på sølvnålen som blir delt ut til de som mottar «Snoopy Silver Award»-prisen. Times-indeksene og viserne går også i blått, og snur du på klokken ser du en liten Snoopy med en sort og hvit romkapsel. Denne går synkront med kronografen slik at du når du starter den, så aktiveres Snoopy til å ta en rundtur bak månen, slik som Apollo 13 gjorde. I bakgrunnen finner du jorden som roterer en gang per minutt. Den er i synk med verkets løpende sekundviser. I det sorte universet er det klassiske sitatet «Eyes on the Stars» gravert.

Wally Schirra

I 1962 dro Wally Schirra ut i verdensrommet som første mann i sin Sigma 7-kapsel i et oppdrag som varte i ni timer, og på håndleddet var en av hans personlige Omega Speedmaster CK2998. Referansen har blitt trukket frem som en del av Omegas viktige historie, og fikk selvfølgelig kallenavnet “Wally Schirra”. Omega har siden gitt ut et par “jubileumsmodeller” for å feire den første Omega i verdensrommet, inkludert 2012 Speedmaster “First Omega in Space” ref. 311.32.40.

Omega Speedmaster-kolleksjonen i dag

Omega Speedmaster - Klokkekanalen

Speedmaster selges den dag i dag, og har utviklet seg til å bli en stor og variert kolleksjon som utnytter seg av historien til Omega i verdensrommet - kombinert med nyutvikling av design og stadige utbedringer av kaliberet på urverkene de produserer. 

-Moonwatch

-Heritage models

-Dark Side of the Moon

-Speedmaster 38

-Two Counters

-Instruments

I 2022 skapte også Omega og Swatch Group furore i miljøet da de lanserte Bioceramic MoonSwatch. Kolleksjon var bestående av 11 klokker inspirert av solsystemet. Modellene ble produsert med et enkelt batteridrevet urverk levert av ETA. Kolleksjonen og designet var inspirert basert på Omegas ikoniske Speedmaster Moonwatch.

Liste over MoonSwatch-klokker: 

Omega Moonswatch

-Mission to the Sun

-Mission to Mercury

-Mission to Venus

-Mission on Earth

-Mission to the Moon

-Mission to Mars

-Mission to Jupiter

-Mission to Saturn

-Mission to Uranus

-Mission to Neptune

-Mission to Pluto

Omega Speedmaster på armen

Omega Speedmaster

Etter et halvt års bruk på håndleddet har redaktør Tor H. Bruun fått en god opplevelse med daglig bruk av: Referanse 31030425001002 med det spreke kaliberet 3861. Konklusjonen er at det er en classy klokke, med et fantastisk urverk, og leverer enorm verdi for pengene. Stållenken og foldespennen har blitt forbedret fra tidligere modeller, og oppleves som eksklusivt. Denne versjonen har også safirglass på forsiden og baksiden, som gir et fint innsyn i det detaljrike urverket. Hesalitte-versjonen som ble lansert samtidig har ikke denne åpne baksiden, men er et godt alternativ. Speedy er en klokke alle entusiaster anerkjenner som en av de viktigste for bransjen med tanke på historie, kvalitet og design - og er et av de mest gjenkjennelige armbåndsurene i verden. Noen utvalgte Speedmaster-modeller har også stor 2-håndsverdi i bruktmarkedet, og kan være en god investering. 

Veiledende pris i retail: 91,900 kr. 

Omega Speedmaster

Flere innlegg