Omtale av norsk klokkeprodusent: Bragdur

Det blir stadig flere klokkeentusiaster i Norge, og den generelle interessen for klokker er stor i Skandinavia. Som et direkte resultat av dette har det grodd frem fantastiske norske klokkemerker, og en av dem er Bragdur, som vi skal se nærmere på i denne artikkelen.

Historien bak selskapet og Lars E. Hansen

Lars E. Hansen (Grunnlegger av Bragdur)

Aksjeselskapet Bragdur ble stiftet av Lars E. Hansen under nedstengningen av Norge i mars 2020. Navnet Bragdur er en naturlig følge av at klokkene heter Bragd, og at det er ur de produserer.

Grunnlegger Lars E. Hansen hadde sin første jobb som 19-åring i Modern Times-gruppen, som ble startet av blant annet Optura og Helge Bjørklund. Lars jobbet der for å bidra med åpningen av franchisebutikkene, og reiste land og strand for promotering. Kjeden ble dog oppløst etter noen få år, og noen av butikkene ble til Bjørklund-butikker. 

Tanken bak Bragd var å lage et helt unikt norsk design. Selve konseptet begynte de med i 2018, der hele familien var involvert. Med Lars i spissen utviklet de unike design, norske navn og betegnelser slik som Froskemann og Jernmann med «automatisk rotor», «selvtrekkende» osv. De var altså de første i Norge, ved siden av Radium Instruments, med norsk tekstgrafikk på klokkene de produserer. 

Lars E. Hansen sier: «Vi føler jo at vi nærmest har kommet til dekket bord når det gjelder salg av klokker. De internasjonale storaktørene har brukt enorme ressurser på markedsføring, og det går ikke en eneste dag uten at vi priser de store merkene for jobben de har gjort. Vi har hele tiden vært fast bestemte på at vi ikke har ambisjoner om å lage statussymboler. Vi har hele tiden holdt fast ved grunnideen om å skape opplevelser og historier rundt våre klokker. Vi har allerede hatt 50 spesiallagde klokker i pulk over Grønlandsisen og 100 spesiallagde klokker i pulk helt til Sydpolen. I 2024 skal vi sende klokker på ytterligere ekspedisjoner til både Sydpolen og Nordpolen. Vi jobber nå med en titanmodell (50 stk.) som skal nå toppen av både Mount Everest og K2. Målet er å være den første klokkeprodusenten i verden som har hatt serieproduksjoner av klokker i det som kalles Explorers Grand Slam.»

Videre forteller Lars at: «Våre klokker frontes av skiskytteren Johannes Dale, proffsyklisten Erik Nordseter Resell og langrennskongen Martin Johnsrud Sundby samt en rekke mer eller mindre kjente polfarere. Vi får stadig henvendelser fra ‘kjente’ personer som ønsker å være ambassadører for våre klokker. I skrivende stund holder vi på med produksjon av klokker ved Strømmen Dreieverksted på Skedsmokorset. Målet er at selv våre rimeligste modeller skal være produsert her. Vi produserer klokker i stål, titan og bronse på Skedsmokorset og anser oss selv som en ‘independent watch manufacturer’. Vi har et omfattende samarbeid med en av Norges flinkeste urmakere, nemlig Kjartan Aastvedt i Perfekt Ur AS i Tønsberg. Her gjennomfører vi montasje og service på våre klokker.»

Johannes Dale og Bragdur

Kolleksjoner og modeller 

Bragd AMFITRITE

Bragd AMFITRITE

Dette er historien om en god venn av Bragdur som heter Astraea Antal. Hun er over gjennomsnittet interessert i klokker og er svært kunstnerisk anlagt både som musiker og når det gjelder arbeid med hendene.

I 2021 stilte hun et spørsmål på en facebookbasert klokkeside om hvilken klokke hun kunne velge innenfor en del gitte parametre. Det var egentlig ikke så mange forslag som passet inn. Vi foreslo derfor at vi kunne designe og produsere en klokke som passet bedre til det hun var ute etter. Astraea takket ja til vårt tilbud, og i tiden som fulgte, bidro hun med det hun kunne, inntil vi satt igjen med AMFITRITE.

 • Urverk: Sellita SW200-1 Automatic
 • Glass: Safirkrystall 
 • Lume: BGW9 Lume
 • Vannresistens: 300M/30ATM
 • Størrelse: 35,5 mm diameter og 41,5 mm lug to lug

Pris: Ukjent

Bragd FROSKEMANN 2 (Karbonfiber)

Bragd FROSKEMANN 2 (Karbonfiber)

Den aller første norskdesignede karbonklokken som er serieprodusert! Dette er et automekanisk urverk som har en gangreserve på ca. 38 timer. Klokken er også utstyrt med en fullt funksjonell heliumventil plassert kl. 8. I tillegg til at urkassen er produsert i såkalt «forged carbon fiber», har den en nedtonet SuperLumiNova C3 lume i bezelinsert. Øvrig lume er SuperLumiNova BGW9. Dette for å matche den mørke fargen på skiven og indekser. Glasset er i ripesikker safir med såkalt «cyclops» over dato. Alle svarte detaljer er i rustfritt stål belagt med såkalt «Diamond-Like Carbon coating».

 • Leveres med «cut to fit» gummireim og foldespenne.
 • Urverk: Sellita SW200-1
 • Glass: Safirkrystall
 • Størrelse: 41,5 mm urkasse, 22 mm i lug-bredde og 48,5 mm lug til lug
 • Vannresistens: 300M/30ATM
 • Lume: Swiss Made SuperLumiNova BGW9 og C3 lume (nedtonet lume i bezelinsert)
 • Detaljer: Svarte detaljer i DLC (Diamond-Like Carbon)

Pris: 15 900 kr

Bragd NEMESIS

Bragd NEMESIS

NEMESIS ble egentlig til i den tyngste nedstengningen i koronaperioden. Det er derfor ingen tilfeldighet at det er en GMT, og at symbolet for «biohazard» brukes både på bezelinsert og på GMT-viseren. Klokkedesignet vil da for all evighet være et uttrykk for følelser folk flest hadde under denne krevende tiden. Klokkedesignet reflekterer et brennende ønske om å få overtak på viruset og gjøre oss til globale individer igjen.

NEMESIS vil bli utstyrt med Sellitas nye oppgraderte GMT-urverk SW330-2 med 56 timers gangreserve. Den vil være ca. 41 mm i ytterkant på bezel og en lug til lug på under 49 mm. 

NEMESIS vil være leveringsklar høsten 2023.

Pris: Foreløpig ukjent

Bragd OKSEHODE

Bragd Oksehode

Bragd OKSEHODE – den aller første (sammen med HYBRID) norskdesignede klokken som leveres med et såkalt hybrid urverk. Urverket er en av Seikos «leiesoldater» (Seiko Meca-Quartz VK61) og er brukt med stor suksess av andre kjente klokkemerker. Kronografen er mekanisk, og selve tidsvisningen er kvarts. OKSEHODE er en hyllest til de spenstige designerne som på 70-tallet utviklet «bullhead-standarden». OKSEHODE har vært en designmessig stor utfordring, og Bragdur har bygget kanskje den tynneste bullhead-klokken som finnes på markedet (12,7 mm).

Bragdur Oksehode

Denne modellen kommer i kun 200 nummererte eksemplarer. 

 • Størrelse: 42 mm
 • Urverk: Kvartselektronisk/mekanisk urverk
 • Kaliber: Seiko Meca-Quartz VK61
 • Glass: Antireflektivt safirglass
 • Lume: Swiss BGW9 SuperLumiNova
 • Metall: Høykvalitets stål i kasse
 • 100 prosent norskdesignet

Pris: 5 500 kr

Bragd UTFORSKER + Nansen

Bragd Utforsker + Nansen

Ingen nasjon har så nære bånd til våre polare strøk og uberørt natur som i Norge. De aller største polarheltene i verden er norske, og ingen nasjon, sett i forhold til størrelse, har brukt mer ressurser på å kartlegge hva disse to store områdene betyr for oss. 

UTFORSKER er et designuttrykk som appellerer til de utforskende, uredde og spenningssøkende blant oss. Designet er også for de som ønsker en klokke som synes og er alt annet enn en klokke som ikke legges merke til. Den er røff og litt rampete i utseendet. UTFORSKER-klokkene har signaturindekser kl. 12 - 3 - 6 - 9 som peker ut av klokken, i tillegg til deres signaturkronebeskytter med tre skruer på hver side av kronen. Alle klokkene i UTFORSKER-kolleksjonen har spesielle «features» som f.eks. mantra i frest tekst og 12-timers bezelinsert.

Bragdur Utforsker + Nansen

UTFORSKER «Nansen til Sydpolen» var offisiell tidtaker for den ovennevnte ekspedisjonen i 2022/2023. AK Glück-Teigland og Kjartan Bergsvåg gikk 1160 km på ski helt til Sydpolen med hver sin klokke på armen og 98 godt isolerte klokker i pulkene. Samtlige klokker kom tilbake i 100 prosent helhet. Imponerende!

Bragdur på ekspidisjon

Hjertet i UTFORSKER er fra Sveits. Sellita SW200-1 er et av de mest pålitelige automekaniske urverkene på markedet. Som de fleste klokkekyndige vet, er dette et urverk som brukes i klokker av høy kvalitet. Glasset er selvsagt av ripefri safir, og lume er fra sveitsiske SuperLumiNova (BGW9, Old Radium og C3) Alle ståldetaljer er i rustfritt 316-L-kvalitet.

Bragdur på Sydpolen

 • Urverk: Sellita SW200-1
 • Glass: Ripefri safirkrystall
 • Lume: SuperLumiNova (BGW9, Old Radium og C3)
 • Metall: Ståldetaljer er i rustfritt 316-L-kvalitet
 • Vannresistens: 10ATM/100M

Pris: 15 900 kr

Obs: Bragd har også produsert UTFORSKER med stållenke, med fire forskjellige urskiver i fargene: gul, grå, tiffanyblå og lakserosa. Alle disse modellene har en utsalgspris på 12 900 kr, er produsert i 50 nummererte eksemplarer per farge og kommer med Sellita SW200-1-urverk.

Bragd FROSKEMANN 2 DLC/PVD

Bragd FROSKEMANN 2 DLC/PVD

Bragd FROSKEMANN 2 DLC/PVD er 41,5 mm stor i bezel og utstyrt med et sveitsisk hjerte i form av Sellita SW200-1. Dette er et automekanisk urverk som har en gangreserve på ca. 38 timer. Klokken er også utstyrt med en fullt funksjonell heliumventil plassert kl. 8. I tillegg til at urkassen er produsert i Diamond-Like Carbon (DLC), har den en nedtonet SuperLumiNova C3 lume i bezelinsert. Øvrig lume er SuperLumiNova BGW9. Dette for å matche den mørke fargen på skive og indekser. Glasset er i ripesikker safir med såkalt «cyclops» over dato. Lug til lug er den 49 mm. Alle svarte detaljer er i rustfritt stål belagt med såkalt «Diamond Like Carbon coating».

 • Leveres med «cut to fit» gummireim og foldespenne.
 • Urverk: Sellita SW200-1
 • Glass: Safirkrystall 
 • Størrelse: 41,5 mm urkasse, 22 mm i lug-bredde og 48,5 mm lug til lug
 • Vannresistens: 300M/30ATM

Pris: 13 900 kr

Oppsummering

Bragdur-familien

Klokkekanalen har vært så heldig å få teste ut Bragd UTFORSKER med hvit skive. Uret vi har testet ut, kommer på en håndlaget lærreim produsert av Bragdur AS. Klokken er robust designet og er skapt for fysisk aktivitet, med innvendig bezel med skrukrone plassert kl. 8 og kl. 3. Det ekstra kule med denne klokken er, slik vi skrev tidligere i denne artikkelen, at signaturindekser er plassert kl. 12 - 3 - 6 - 9 som peker ut av klokken (nord, sør, øst og vest), i tillegg til deres signaturkronebeskytter med tre skruer på hver side av kronen. Det gjør klokken ekstra spesiell! Lærreimen vi har testet ut, er også svært behagelig å ha på seg, så man får mye klokke for pengene.

Bragdur AS er et av de beste klokkemerkene i Norge. Vi gleder oss til nye lanseringer fra hyggelige gründer Lars E. Hansen og hans familie frem i tid. Om du er nysgjerrig på klokkene de selger, anbefaler vi deg å klikke på denne lenken for å sjekke ut deres utvalg. Vi kommer også til å oppdatere våre følgere om Bragdur sine nyheter, så stay tuned!

Flere innlegg