Omtale av Oris Divers Sixty-Five Kronograf

I denne omtalen har vi tatt for oss en av Oris sine klassikere. Modellen det er snakk om er Divers Sixty-Five med kronograf. Oris Hölstein holder til i Sveits, slik som mandre andre produsenter av armbåndsur, og de er blitt kjente for å lage klokker med høy kvalitet til gunstige priser.

Oris

Oris Hölstein har en svært lang og interessant historie. Selskapet ble stiftet i 1904, og har ved hjelp av ekte lidenskap for klokker klart å bygge opp en sterk merkevare som strekker seg rundt hele verden.

Vi har allerede skrevet en artikkel om Oris og deres lange historie, klikk på denne lenken for å lese artikkelen "Er Oris et bra klokkemerke?".

Divers Sixty-Five Kronograf

Oris Divers Sixty-Five Kronograf.

I 1965 lanserte Oris sin første moderne dykkerklokke. Lite visste de på denne tiden at lanseringen skulle bli starten på noe helt spesielt for selskapet.

50 år senere, i 2015, annonserte Oris sin relansering av Divers Sixty-Five på Baselworld. Nyheten ble umiddelbart svært godt mottatt blant klokkeentusiaster og media, og allerede da var det tydelig at relanseringen av kolleksjonen kom til å bli en suksess.

Noen år senere, i 2020, kan vi trygt si at at relanseringen ble en stor suksess, og det finnes det mange grunner for. Hovedgrunnen er nok at Oris har vært trofaste mot seg selv, og valgt å beholde stilen som preget den originale klokken fra 1965. Retro-stilen slår sjelden feil og er ofte en stor favoritt blant klokkeentusiaster. De nye modellene er hypermoderne, men appellerer likevel til Vintage-miljøet.

Oris har siden relanseringen i 2015 kjørt ut en rekke variasjoner av modellene i kolleksjonen, og det finnes absolutt noe for enhver smak. Vi har dog i denne artikkelen valgt å kun teste ut Sixty-Five Kronograf, en modell som sammen med sine ”søsken” i Sixty-Five kolleksjonen garantert vil vekke nostalgien i deg. Utlånspartneren av klokken denne gangen var urmakeren David Andersen, som var så hyggelige å låne bort klokken til ordentlig testing i felten.

Noen tanker rundt klokken

Vi lånte klokken av David Andersen med rustfri stållenke, og fikk ikke prøvd ut den brune skinnreimen som fås kjøpt originalt fra Oris. Den robuste og velpolerte stållenken medfølger en fin foldespenne, som oser av kvalitet.

Ved første øyekast ser man en lekker klokke med buet safirglass, som bidrar til å gi armbåndsuret et herlig retro-preg. Med bronse, aluminium og en "crisp" bezel, kan man føle og kjenne på teknikken som har gjort Oris til en kjent og kjær klokkemaker. Urskiven er også preget av bronse, med visere laget i en nydelig beige-farge.

Urkassen er i rustfritt stål og måler 43mm i diameter. Sixty-Five Kronograf er derfor like stor, og veldig sammenlignbar med en annen modell fra Oris; Carl Brashear Limited Edition.Mange tenker kanskje at 43mm er litt i største laget, og om man for eksempel sammenligner med originalen fra 1965 som målte 36mm er det en markant økning. Vi har dog prøvd ut modellen i den virkelige verden, og den virker aldeles ikke for stor på håndleddet.

Sifty-Five Kronograf fås kjøpt, som tidligere nevnt, med både stållenke og en brun skinnreim. Dette utvider bruksområdende for klokken betraktelig. Det, og at klokken er veldig stilren gjør at den kan brukes til alt fra dykking, båtturer, bryllup og på kontoret.

Det er svært lite som minner oss om sekstitallet, når man ser på hva som driver urverket. Modellen har et automatisk urverk, som genererer energi mens du beveger deg, Oris produserer også stort sett alt i egen fabrikk, og i denne modellen har de implementert urverket Oris 771 Sellita 510 base. Klokken har 27 juveler, drives av 28 800 vibrasjoner, 4Hz og har en imponerende gangreserve på 48 timer.

Spesifikasjoner

  • Størrelse: 43mm
  • Urverk: Oris 771 (Sellita SW510 base), 27 juveler, 28 800 vibrasjoner, 4 Hz.
  • Glass: Safirglass.
  • Komplikasjoner: Time-, og minuttviser i senter. Kronograf.
  • Kasse: Rustfritt stål, bronse bezel.
  • Lenke/reim: Brun lærreim eller stållenke.
  • Gangreserve: 48 timer.
  • Vanntett: 100m.

Oppsummering

Forsøk på litt "fotokunst" fra KlokkeKanalen.

Det har aldri vært noen tvil om at Oris er et bra klokkemerke, men nå skjønner vi virkelig hvorfor klokkesamlere og influencere slik som OrisFanboy setter Oris så høyt på listen. I Sixty-Five Kronograf får du i både pose og sekk, i form av en klokke av svært høy kvalitet og som tar seg ut veldig bra på håndleddet. Prisen er kanskje litt stiv, med utsalgspriser fra ca. 44.000 kr, men den er verdt alle kronene. Liker man Oris, så er dette et veldig godt alternativ til andre populære modeller slik som Oris Aquis, som veldig mange andre klokkesamlere pleier å gå for.