Omtale av Von Doren Grandmaster Mark II

I denne omtalen tar vi for oss to klokkemodeller fra kolleksjonen Grandmaster Mark II fra Von Doren. Navnet Grandmaster stammer fra tittelen Stormester i sjakk som sjakkspillere kan tildeles av Verdenssjakkforbundet (FIDE), etter klart definerte kriterier.

Som tidligere nevnt i vår omtale av dykkerklokken URÆD fra Von Doren, har gründer Øyvind VonDoren Asbjørnsen jobbet som filmregissør hvor han blant annet har laget to kjente dokumentarer slik som ”Prinsen av sjakk” og ”Magnus”, som naturlig nok handlet om nasjonalhelten og sjakkgeniet Magnus Carlsen. Dressklokkene vi nå omtaler er derfor tungt inspirert av sjakk, og kvaliteten på spillerne som kreves for å oppnå tittelen som stormester.

Klokkemerket Von Doren

Von Doren - Fine Timepieces.

Det norske klokkemerket Von Doren ble lansert i 2016, og ble startet av gründeren Øyvind VonDoren Asbjørnsen.

På fire år har Von Doren klart å etablere seg som et populært og attraktivt klokkemerke. Ved lanseringen av deres første dykkerklokke URÆD, ble de blant annet omtalt i Finansavisen med tittelen "Det norske klokkemerket skapte ville tilstander". Finansavisen skrev videre i artikkelen at "Kampanjen hadde som mål å samle inn 200.000 kroner i løpet av én måned. Det tok under 50 sekunder. Etter ett kvarter var det bestilt klokker for én million kroner. Rundt 80 prosent av disse ble bestilt til norske adresser. Bestillingene kom også fra USA og Japan"

Von Doren har med andre gjort det svært bra. I samarbeid med klokkeprodusenten har vi fått testet ut dressklokkene Grandmaster Mark II og Grandmaster Mark II - Open Heart, og vi prøver i denne artikkelen å gi et innblikk i våre erfaringer fra å bruke armbåndsurene på daglig basis.

Grandmaster Mark II

Denne unike klokken er laget i kun 300 nummererte eksemplarer. Armbåndsuret har en stålhvit skive med hint av perlemor, ytterkanten av urskiven er dekorert med et raffinert guilloché-mønster samt hevede indekser i sølv.

De koboltblå, lansettformede viserne står som en elegant kontrast til den lyse skiven og gir meget god lesbarhet. Det dobbelthvelvede safirglasset fremhever utrykket skapt av den elegant buede kassen i polert rustfritt stål på 43 mm. På baksiden har du innsyn til det selvopptrekkende urverket gjennom safirglass. Urverket er et automatisk STP 1-11 med 26 juveler, med en gangreserve på 44 timer, og frekvens på 28.800.

Ved bestilling kan man velge mellom tre forskjellige typer italienske skinnreimer; Lys brun, mørk brun eller oransje med hvite sting. Det er også verdt å nevne at vi har prøvd ut diverse kombinasjoner med natoreimer i forskjellige farger på denne modellen, som automatisk gjør klokkens utseende mer lekent.

Spesifikasjoner kort oppsummert:

 • Automatisk STP 1-11 selvtrekkende urverk.
 • Swiss-Made.
 • 26 Juveler, 28 800 vibrasjoner, 4Hz.
 • Urkasse: 43mm (ø), Polert rustfritt stål 316L.
 • Dobbelthvelvet safirglass samt flatt safirglass på baklokk med innsyn til urverket.
 • 44 timer gangreserve.
 • Italiensk håndlaget skinnreim.
 • Produsert i 300 eksemplarer.

Grandmaster Mark II - Open Heart

Open Heart er laget i kun 200 nummererte eksemplarer. Klokken er tilnærmet lik Grandmaster Mark II med de samme design-elementene, men har et annerledes urverk og et "åpent hjerte" som gjør den ekstra spesiell. På baksiden har du innsyn til det selvopptrekkende urverket gjennom safirglass. Urverket er et automatisk STP 5-15 med 26 juveler, med en gangreserve på 44 timer, og en frekvens på 28.800.

Denne klokken oppleves mer eksklusiv og formell, og vi anbefaler å benytte de italienske skinnreimene de tilbyr; i motsetning til Grandmaster Mark II som lett kan kombineres med lekne natoreimer.

Spesifikasjoner kort oppsummert:

 • Automatisk STP 5-15 selvtrekkende urverk med synlig balansehjul.
 • Swiss-Made.
 • 26 Juveler, 28 800 vibrasjoner, 4Hz.
 • Urkasse: 43mm (ø), Polert rustfritt stål 316L.
 • Dobbelthvelvet safirglass samt flatt safirglass på baklokk med innsyn til urverket.
 • 44 timer gangreserve.
 • Italiensk håndlaget skinnreim.
 • Produsert i 200 eksemplarer.

Erfaringer etter en måneds bruk på armen

Grandmaster Mark II og Grandmaster Mark II - Open Heart.

Begge klokkene har blitt flittig brukt, og har vist seg å være svært robuste i ulike situasjoner. Selv om dette er dressklokker, kjennes spesielt Grandmaster Mark II som svært leken når man benytter seg av natoreimen som er brukt i bildet ovenfor. Skrukronen er svært lett å håndtere, og man trenger ikke å skru på plass kronen etter man har stilt på tiden - ett enkelt hakk så sitter den.

Skinnreimen som følger med oppleves som eksklusiv, og er stiv slik ekte skinn føles ut når man først tar det i bruk. Opplevelsen av å se ned på armen når man får innsyn i balansehjulet på Grandmaster Mark II - Open Heart er også svært spesiell, og redaktøren (Tor Henrik Bruun) har tatt seg selv i å glo ned på håndleddet i tide og utide for å nyte synet av sveitsisk presisjon "in action".

Det eneste som kanskje savnes på skinnreimen er å få implementert en foldespenne. Det er selvfølgelig ikke en "must have", men det vil gjøre helhetsbildet enda bedre. Vi har ikke testet +- i sekunder under denne testperioden, men har ikke merket noen uvanligheter ved tap av tid med tanke på presisjon når klokken ikke tas i bruk.

Oppsummering

Grandmaster Mark II - Open Heart.

Dersom du er på utkikk etter en klokke som passer til finere anledninger, er begge modeller fra Grandmaster-serien perfekte. Ved kjøp av ovennevnte klokker får man en stilfull klokkeboks og en italiensk skinnreim av høy kvalitet med på kjøpet. Med tanke på prisen er også urverkene svært imponerende, så det er trygt å si at en investering av en Grandmaster Mark II vil gi svært mye glede for enhver klokkeentusiast.