Omtale av Von Doren URÆD

I denne klokkeomtalen har vi skrevet om det norske klokkemerket Von Doren, og deres nye dykkerklokke URÆD. Modellen har fått mye skryt i sosiale medier, og etter å ha fått muligheten til å gjøre et skikkelig dypdykk i klokkens funksjoner syntes vi det at var utrolig morsomt å skrive denne artikkelen. For norske klokkesamlere er det en rekke bonuser man bør være klar over, les videre, så får du se!

Litt historie om Von Doren

Von Doren i action.

Det norske klokkemerket Von Doren ble lansert i 2016 og ble startet av gründeren Øyvind VonDoren Asbjørnsen. VonDoren er en mann med mange talenter, og har blant annet jobbet som filmregissør før han startet sitt eget klokkemerke. Fra tiden som filmregissør kan han skilte til dokumentarer slik som ”Prinsen av sjakk” og ”Magnus”, som naturlig nok handlet om nasjonalhelten og sjakkgeniet Magnus Carlsen.

Bedriftseieren VonDoren vokste opp i vakre Ålesund, byen med en av verdens største konsentrasjoner av Jugendstilsarkitektur med sine særegne tårn, spir og vakre utsmykninger. De har derfor hentet inspirasjon fra de elegante linjene i byens særegne Jugendstilsarkitektur og den dramatiske naturen som preger byen med sine praktfulle fjorder, fjell og fosser.

Som tidligere filmregissør- og produsent henter han også inspirasjon fra den elegante stilen fra filmklassikere på 50- og 60 tallet.

På fire år har Von Doren klart å etablere seg som et populært og attraktivt klokkemerke. De har i all hovedsak hatt fokus på elegante og stilfulle dressklokker, men det ser nå ut til at de også har lyst til å etablere seg med mer robuste dykkerklokker, noe som tydelig kommer frem i modellen URÆD. De har derfor tatt et modig steg i riktig retning etter vår mening, ved å utvide sitt repertoar med en ny smart lansering.

Von Doren URÆD

Arbeidet med URÆD startet i 2018 og er et samarbeid mellom Von Doren og Inventas. Halvannet år senere var designet klart, og en kickstarter-kampanje ble satt i gang. Den gikk, mildt sagt, meget bra hvor 80% av bestillingene kom fra Norge. Det dukket også opp bestillinger fra USA og Japan. Det kommer derfor tydelig frem at eksisterende kunder er fornøyde med produktene de har kjøpt, og at de har klokkertro på den nye modellen.

At kundene har klokkertro på URÆD er ikke rart. Modellen er laget i Sveits og kan skimte med et urverk av typen Automatic Swiss Made STP 4-13 med 26 juveler. Noe som gjør at URÆD leverer ypperlig presisjon. En annen ting det er viktig å bite seg merke i er at klokken produseres med dag-viser på norsk, en morsom detalj for stolte nordmenn.

Bakgrunnen for navnet URÆD

Ole Brude fra Ålesund med sin URÆD.

I 1904 satte en ung mann ved navn Ole Brude fra Ålesund kursen mot New York, men fremkomstmiddelet han brukte var litt utenom det vanlige. Det var nemlig ikke noe vanlig seilas. Målet med reisen var å presentere livbåten Ole Brude selv hadde designet på verdensutstillingen i St. Louis. Brude ga prototypen av livbåten navnet ”URÆD”. Øyvind VonDoren Asbjørnsen, som tidligere nevnt er fra Ålesund, ble fascinert av historien om modige Ole Brude. Derfor fikk klokken samme navn som livbåten, for å minne og hedre en norsk helt.

Von Doren har et øye for detaljer og dette fremkommer tydelig i designet. Klokken bærer preg av reisen til Ole Brude over Atlanterhavet, noe som er hendig inngravert på baksiden av klokken med et omriss av livbåten.

URÆD er tilgjengelig i tre ulike farger:

 • Green Sea
 • Altantic Blue
 • Lava
Von Doren URÆD i tre farger: Green Sea, Altantic Blue og Lava.

Spesifikasjoner

 • Størrelse: Ø 40 mm, 13.4mm tykk. 46.2mm lugs to lugs. Påskrudd baklokk med 6 hakk.
 • Urverk: Automatic Swiss Made STP 4-13 selvtrekkende urverk, 26 juveler, 28 800 vibrasjoner, 4Hz.
 • Komplikasjoner: Dato, Dag, Hacking Seconds, manuelt opptrekk, Daghjul, Rask datokorrigering, rask dag-korrigering.
 • Glass: Dobbelhvelvet safirglass med anti-reflekterende coating. Flatt safirglass med innsyn til urverket på baksiden.
 • Kasse: Børstet rustfritt stål. Skrukrone.
 • Gangreserve: 44 timer.
 • Swiss Made: Montert for hånd i Sveits.
 • Datohjul: Norsk.
 • Bezel: 120-klikks toveis bezel. Safir.
 • Lenke/reim: Både silikongummi solid 3-ledds lenke med deployant clasp. Doble lughull.
 • Avstand mellomg lugs: 20mm.
 • Vanntetthet: 100m - 300 fot.
 • Lume: Swiss Super-LumiNova® BGW9.

Oppsummering

Von Doren URÆD er som skapt for norske menn.

Det er utrolig hyggelig av Von Doren å la oss gjøre en kvalitetsomtale av deres nye dykkerklokke URÆD, og i tillegg er det en bonus å se at norske klokkemerker gjør det bra. Responsen for URÆD er vel fortjent, og er et resultat av hardt arbeid over tid. URÆD er en robust dykkerklokke, med et urverk som definitivt er verdt utsalgsprisen på 13.990 kr.