Sarpaneva feirer 20-årsjubileum med Stardust og Stardust Nostromo

Horoligenes verden byr stadig på spennende overraskelser. I forrige uke lanserte den uavhengige finske klokkeprodusenten, Sarpaneva, modellene Stardust og Stardust Nostromo; i anledning deres 20-års-jubileum. Den kjente finske urmakermesteren Stepan Sarpaneva, og hans partner Kari Voutilainen, fra Helsinki, beviser at Independent Watch Making er her for å bli!

Hva er Sarpaneva og hvilke klokker produserer de?

Sarpaneva Stardust - Klokkenyhet

Stepan fant sitt naturlige kall i urmakeri. Han søkte seg derfor inn på studier i Wostep i Sveits, i Neuchâtel, med oppstart i 1994. Stepan startet sin urmakerkarriere i Piaget, etterfulgt av Parmigiani med en annen finsk venn- og senere partner, Kari Voutilainen. Deretter byttet han jobb til en annen “indie-urmaker”, Vianney Halter. Men, i 2003 endret ting seg drastisk. Stepan fløy tilbake til Finland og skapte Sarpaneva Watches, og S.U.F Helsinki et år senere (SarpanevaUhrenFabrik, et mer rimeligere søster-merke). Resten er 20 år med svært personlige, polariserende kreasjoner med et genuint særegent design, ulike samarbeid med flere ulike urmakere og det umiskjennelige Sarpaneva Moonface som finnes på de fleste av Stepans klokker.

Stardust og Stardust Nostromo

Sarpaneva Stardust

For å feire to tiår med hans navngitte merke, lanserer Sarpaneva et nytt par klokker som ikke kunne vært mer relatert til merket. Korona-kasse, dristige farger, signaturhender, usentrert indikasjon, og Moonface på baksiden av kassen. Alt som gjenkjenner designarbeidet de har jobbet med i 20 år. Likevel er de nye modellene litt forskjellige fra tidligere kreasjoner og markerer en ny reise inn i det ukjente, det finnene kaller sisu. De to nye armbåndsurene deler nesten identiske deler, men har forskjellige urskiver.

Sarpaneva Stardust
Den klassiske Korona-kassen med sine skjellformede sider og komposisjon som forbinder kovekse og konkave linjer. Kronen sitter klokken 4, slik Stepan liker, og selve materialet av kassen er laget av finsk-smidd rustfritt stål med børstet og polert overfalte. Urkassen måler 42mm i diameter, med 10mm tykkelse og, 46mm legnde, og er vanttett ned til 100 meter, med safirglass. Klokken kommer med en svart alligatorreim med vanlig pinnefeste, og kommer med en ekstra gummireim på kjøpet.

Sarpaneva Stardust - Klokkekanalen
Som nevnt kommer jubileumsuret Sarpaneva i to utgaver: Stardust og Stardust Nostromo. Begge bruker det typiske merkedesignet med flerlags skivekonstruksjon, et åpent område og forskjellige etterbehandlingsteknikker for å forbedre stilen og lesbarheten – det beste eksemplet er stålhenderne med tofarget finish. Urskiven består av syv forskjellige håndlagde deler. Sarpaneva Stardust skildrer en nattehimmel med en håndflammet urskive i titan som lyser nedenfra, med farger laget av forskjellige fakkeltemperaturer – alt fra blått, lilla, grønt og gult.

Sarpaneva Stardust - Klokkekanalen
Den andre versjonen, Sarpaneva Stardust Nostromo, spiller på et monokromatisk system med DLC-belagte overflater i gråtoner. Men, denne versjonen blir virkelig levende om natten, takket være den håndpåførte Tritec-luminescensen på tallene, viserne og det svartpolerte rakettskipets lille sekundviser klokken 10. Stepan bruker fire forskjellige farger av SLN for å skape en livlig scene om natten (i mørket).

Sarpaneva Stardust - Nyhet

Tekniske spesifikasjoner:

Sarpaneva Stardust - Open case back

I hjertet av klokken er et modifisert urverk hentet fra produsenten Chronode. Kaliberet P1003 er et klassisk urverk med 4Hz frekvens og en komfortabel 60 timers gangreserve. Modifikasjonene besto hovedsakelig av å flytte sekundviseren fra midtakselen til klokken 10-posisjonen. 

 • Modifisert Swiss Made Chronode P1003 Calibre
 • Mekanisk-automatisk selvtrekkende urverk
 • Timer, minutter og små sekund-hender
 • 34 juveler
 • 60 timers gangreserve
 • Rhodiumbelagt, matt finish
 • Safirglass
 • Urkasse: 42mm
 • Tykkelse: 10mm
 • Safirglass (foran og bak med anti-reflective coating
 • Vannresistent ned til 10 ATM (100m)

Oppsummering

Nærbilde av Sarpaneva Stardust

Begge utgavene ble utsolgt på en knapp uke, og er limitert til 20 stykker i produksjon hver. Men, Sarpaneva selger også andre klokker, og noe sier oss at disse klokkene kommer til å produseres i flere runder. Hvem vet? Kun Stepan og Kari! Tiden vil vise.

Lenke til Sarpaneva: www.studiosarpaneva.com

Flere innlegg