Seiko 5 Sports imponerer - omtale og unboxing

I august i fjor (2019) gikk Seiko ut med en gledelig nyhet om at Seiko 5-serien skulle få en ordentlig overhaling. Lanseringen har til nå gått ekstremt bra, og man merker det spesielt i sosiale medier at både hardbarkede Seiko-fans og mannen i gata er utrolig fornøyde med det man kan kalle store forbedringer rent estetisk og teknisk. Vi i KlokkeKanalen valgte derfor å gå til innkjøp av modellen Seiko 5 Sports Specialist Style Automatic SRPD76K1, for å få testet den ut ordentlig på håndleddet "in action".

Seiko 5 Sports-serien

Seiko 5 Sports Specialist Style Automatic SRPD76K1. Bilderettigheter: KlokkeKanalen.

Seiko er utvilsomt et av de mest attraktive klokkemerkene når det gjelder det mindre prissjiktet på markedet i dag, og Seiko 5-serien er definitivt en av grunnene til det. 5 Sports-serien fra Seiko har lenge vært synonymt med pålitelighet, utholdenhet, robusthet og verdi, og Seiko har virkelig fokusert på å ta vare på de samme verdiene ved introduksjonen av den nye kolleksjonen.

Den første klokken i Seiko 5-serien kom så tidlig som i 1963, og den gikk under navnet «Seiko Sportsmatic 5». Klokken var både merkets- og Japans første automatiske dags-dato klokke. 5-tallet i navnet betydde at hver Seiko 5-klokke skulle inneholde fem spesifikke funksjoner:

- Et automatisk urverk.
- Dags-dato viser ved klokkens kl. 15.00 posisjon.
- Tåler vann.
- Nedsenket krone ved klokkens kl. 16.00 posisjon.
- En urkasse og reim skapt for å tåle støt og slitasje.

Seiko har vært tydelige på at de ønsker å rette fokuset mot et yngre publikum med nylanseringen, og mot «mannen i gata» som ikke ønsker å bruke en halv formue på en klokke. En annen viktig grunn er at de ønsket å selge klokkene sine fra butikker og autoriserte forhandlere.

Hvis man er godt kjent med Seiko, så trenger man ikke å studere nøye på den nye kolleksjonen før man ser hva som er inspirasjonen bak nylanseringen. Klokkene minner veldig om den populære SKX-serien, da de deler både form på urkassen og utseende på urskiven. En ting som er viktig å bite seg merke i er at Seiko har byttet kronen de hadde produsert for SKX-serien. Der man tidligere fant en skrukrone som bidro til god vannmotstand, finner man nå en krone som dyttes inn. Dette gjør at vannmotstanden på de nye klokkene i Seiko 5-serien er opptil 100 meter, sammenlignet med SKX-serien som har/hadde en vannmotstand på opptil 200 meter. En annen herlig liten detalj man finner på den nye kolleksjonen er at baklokket er gjennomsiktig slik at man får innsyn i urverket:

Seiko 5 Sports Specialist Style Automatic SRPD76K1. Bilderettigheter: KlokkeKanalen.

Den nye Seiko 5 Sports-kolleksjonen ble lansert i form av 27 ulike modeller fordelt på fem «familier» eller ulike stiltyper, som ble kalt: Sports, Suits, Specialist, Street og Sense. Her finnes det absolutt noe for alle og enhver.

Alle klokkene i kolleksjonen har en diameter på 42,5 mm, bortsett fra SRPE69K1 (Street-familien) som måler 40 mm i diameter. Urkassen er laget av lekkert rustfritt stål av robust kvalitet, og har en helt grei roterende bezel til prisen å være. På innsiden av klokkene finner vi et urverk av egenprodusert kaliber, nemlig 4R36, et urverk som over lengre tid har vist seg å være meget pålitelig og stabilt. Klokken har 24 juveler og cirka 41 timers gangreserve. Ettersom klokkene er en del av 5-kolleksjonen kan vi selvfølgelig forvente et dag/dato-hjul:

Seiko 5 Sports Specialist Style Automatic SRPD76K1. Bilderettigheter: KlokkeKanalen.

Seiko 5 Sports Specialist Style Automatic SRPD76K1. Bilderettigheter: KlokkeKanalen.

Glasset er laget av materialet Hardlex (mineralglass) som er det mest brukte glasset på klokker i dag. Det er robust, men som med alt annet kan det selvfølgelig oppstå riper. Glasset er også flatt, noe som bidrar til bedre lesbarhet. Glasset er også noe lavere enn bezelen slik at det er bedre beskyttet.

Klokkene kommer med flere ulike varianter av reimer og lenker. Her er det smak og behag som styrer ditt valg, og du finner alt fra lekre og elegante stållenker og fargerike NATO-reimer. Modellen SRPD76K1, som vi i Klokkekanalen gikk til innkjøp av, leveres med en hybridreim av både lær og gummi:

Egne erfaringer

Etter ca. en måneds bruk imponerer Seiko 5 Sports Specialist Style Automatic SRPD76K1. Klokken er veldig fin å ta i bruk til daglige gjøremål, og fungerer strålende med en mørk dress på kontoret eller til finere anledninger. Vi opplever hybridreimen som svært fordelaktig hvis man sammenligner med en ren lærreim. Gummilaget på innsiden av reimen beskytter mot svette som gjør at reimen varer lengre, og i tillegg føles det utrolig mye behageligere å ha klokken på armen.

Bezel oppleves som litt treig, og er selvfølgelig et resultat av en litt billigere løsning enn Seiko sine dyrere modeller, klikkene er ikke like "crispy" som man kunne ønske seg; men dette gjør ikke at totalbildet av klokken er noe dårligere i våre øyne. Klokken holder tiden godt, er robust, sitter godt på armen, og er fin å se på.

Spesifikasjoner

• Størrelse: 42,5 mm. 40 mm for modell SRPE69K1.
• Urverk: Egenprodusert 4R36. 24 juveler.
• Glass: Mineralglass.
• Urkasse: Rustfritt stål.
• Lenke/reim: Nato-reim, stållenke eller hybridlenke bestående av lær og gummi.
• Gangreserve: 41 timer.
• Vanntett: 100m.

Oppsummering

Seiko 5 Sports Specialist Style Automatic SRPD76K1. Bilderettigheter: KlokkeKanalen.

Seiko 5 Sports-serien består av 27 flotte modeller, og med en meget overkommelig prislapp er klokkene fra denne kolleksjonen perfekt dersom du er på utkikk etter den første klokken i samlingen din. Her får du utrolig mye for pengene, i form av kvalitet, robusthet, samt et herlig design.

Seiko 5-serien fås kjøpt hos de aller fleste autoriserte forhandlere av Seiko.