Squale 1521 Atmos klokkeomtale

I denne artikkelen tar vi for oss det sveitsiske klokkemerket Squale, og modellen 1521 Atmos i matt blåfarge. I Norge er dette et ganske ukjent klokkemerke, da det ikke er så mange forhandlere som fører dykkerklokkene; noe som for oss er helt uforståelig. Squale produserer unike dykkerklokker til behagelige priser, og modellen 1521 Atmos har virkelig vist oss gjennom testing at dette er et armbåndsur som alle klokkeelskere burde teste ut.

Litt historie om Squale

Squale 1521 50 Atmos Blå Matt. Bilde: KlokkeKanalen.

Squale er et relativt lite klokkemerke, som ble grunnlagt av Charles von Büren i 1946, i byen Neuchâtel, Sveits. På fransk er ordet Squale synonymt med "hai", som passer veldig godt med et selskap som produserer dykkerklokker.

Charles von Büren startet originalt selskapet med å produsere urkasser og andre komponenter til andre klokkeprodusenter som ville spesialisere seg på dykkerklokker. Dette endret seg dog i 1950, når von Büren S.A./Montres lanserte sine egne profesjonelle dykkerklokker under merkevaren Squale. Disse klokkene ble ikke markedsført gjennom klokke- og smykkebutikker, men gjennom spesialiserte dykkerbutikker.

Gjennom 1960- og 1970-tallet fortsatte Squale å produsere urkasser til forskjellige produsenter av dykkerklokker, og supplerte blant annet spesialstyrker i Italia med unike modeller til Folgore Brigade og Marina Militare Italiana. Dette arbeidet ga selskapet et godt springbrett, som gjorde det mulig for de å bli en selvstendig entitet; uten å måtte selge komponenter til andre urmakere for å overleve.

Etter en stund med relativt gode resultater, havnet dessverre Squale i økonomiske vanskeligheter slik som mange andre klokkeprodusenter som følge av den store "quartz-krisen". Produksjonen ble derfor stoppet opp, og Squale begynte sakte men sikkert å falme bort fra markedet.

Etter at Charles von Büren pensjonerte seg, kjøpte en Italiensk familie ved navn "The Maggi Family" opp Squale. De hadde tidligere distribuert klokkene, og var venner av grunnleggeren. Selskapet ble senere relansert i 2010 med hovedkvarter i Milano, og produksjonen ble satt til Grenchen, i Sveits.

Squale 1521 50 Atmos Blå Matt

Squale 1521 50 Atmos Blå Matt. Bilde: KlokkeKanalen.

Denne modellen koster ca. 10.500 kr, og fås kjøpt hos blant annet www.watchus.no. Klokken leveres enten med mesh lenke, sort gummireim, lysebrun skinnreim, mørkebrun skinnreim eller med tropisk gummireim. Bezel er "sand blasted" som gir en herlig matt blåfarge. Skrukronen er hendig plassert klokken 16.00, med en matt "skru ned" krone signert med VON-logoen som skal representere grunnleggeren av klokkefirmaet. Størrelsen er ganske standard for dykkerklokker å være, med 42 mm i diameter, 13mm tykkelse, og en størrelse på 48,4mm fra lug til lug. Uret er laget i rustfritt stål, og har et flatt safirglass med dobbeltsidig antirefelktivt belegg.

Klokken er vanntett opptil 500 meter (50 ATM), som gjør den til en robust dykkervenn når det trengs. I hjertet av armbåndsuret finner man et ETA Swiss-2824-2 automatisk urverk, med opptil 40 timers gangreserve.

Bezel oppleves som utrolig "crisp" med 60 roterende klikk en vei. Hvis man sammenligner med eksempelvis dykkerklokker fra Seiko til samme prisklasse, så opplever man stor forskjell på roteringen av bezel; den har et stort preg av kvalitet som betyr mye når man er ute å dykker langt nede på bunnen av havet. Man merker også at ved stilling av dato, at urverket er meget responsivt og behagelig å benytte seg av.

Urskiven er av samme farge som på bezel, med matt blå skive med lume på timesmarkørene.

Den lysebrune skinnreimen komplimenterer klokkens fine blåfarge, og anbefales som kombinasjon om man ikke går for lenke eller gummireim. Skal man utsette noe på totalbildet, så er det at reimen ikke har en foldespenne på seg.

Squale 1521 50 Atmos Blå Matt. Bilde: KlokkeKanalen.

For de av oss som liker "desk divers" så er denne modellen et friskt pust når man skal kle seg opp til jobb. Man kan fint bruke denne klokken med en mørk dress, om man setter på en mørkere reim.

Spesifikasjoner oppsummert:

- Kasse: Diameter 42mm, 13mm tykk, 48.4mm lug to lug, 20mm lug bredde.

Matt kasse i 316L rustfritt stål.
- Glass: Flatt safirglass med dobbelsidig antireflektivt belegg.
- Vanntett: Vanntett til 500 meter (50 ATM).
- Urverk: ETA Swiss 2824-2 automatisk urverk, 38-40 timers gangreserve.
Timer, minutter, sekunder og dato
- Bezel: 60-Klikk roterende bezel i matt 316L rustfritt stål med blå aluminium insert.
- Krone: Matt krone signert mde "VON" logo.
- Urskive: Matt blå skive med lume på timesmarkører.

Et armbåndsur for ekte klokkeentusiaster

Squale 1521 50 Atmos Blå Matt. Bilde: KlokkeKanalen.

Er man spesielt interessert i klokker, så er Squale definitivt synonymt med kvalitet og orginalitet. De gjør sin egen greie, og spesialiserer seg slik de alltid har gjort innenfor dykkingens verden, noe som reflekteres i kvaliteten man opplever ved bruk av denne modellen. Til prisen å være, så får man absolutt en unik klokke som ikke mange i Norge har.

Vi har takket være www.watchus.no fått lov til å teste ut denne modellen. Sjekk ut nettbutikken deres for å kjøpe enten denne modellen, eller andre kule Squale-klokker. Skill deg ut fra mengden, og test ut Squale slik vi i KlokkeKanalen har gjort, og kom gjerne med tilbakemeldinger på sosiale medier. Du finner oss både på Facebook og Instagram.