Vedlikehold og rengjøring av klokken din

I denne artikkelen ser vi nærmere på rengjøring og vedlikehold av klokker, lenker og reimer. Dette er noe alle klokkeeiere burde gjøre regelmessig, og selv om det er veldig mange som er flinke til å gjøre det, så er det også mange som lurer på hvordan man vasker klokkene sine på best mulig måte. Vi har derfor laget denne enkle guiden for å hjelpe de som ønsker mer informasjon rundt rengjøring og rens av klokkene sine.

De aller fleste av oss bruker klokker til daglig, og gjerne til flere ulike formål. Om det er en tur på fjellet, en joggetur eller på jobb, så er klokken stort sett alltid å finne rundt håndleddet. Over tid vil det samles rester av ulike ting som hud, svette, smuss, solkrem osv. Og det kan til slutt redusere kvaliteten på klokke, lenke og reim.

Urkassen

Slik rengjør du urkassen. Bilderettigheter: KlokkeKanalen.

Først, kanskje det viktigste av alt, nemlig urkassen. Her er det viktig å vite om klokken er vanntett eller ikke, da det vil være noen små, men vesentlige forskjeller i fremgangsmåten. Det første man må dobbeltsjekke, er at kronen og andre pinner for komplikasjoner (kronograf osv.) er ordentlig skrudd/trykket inn for å unngå at vann kommer inn i klokken. Selve fremgangsmåten for vask vil være nokså lik den du finner slik beskrevet nedenfor gjeldende vask av stållenke.

Fyll to skåler med lunkent vann, en med såpe og en uten såpe. Dersom klokken er vanntett kan du holde urkassen i skålen med såpevann en liten stund, og deretter går du over urkassen med en myk børste/tannbørste eller mikrofiberklut. Når det er gjort kan du dyppe urkassen i skålen med vann uten såpe for å bli kvitt alt av såperester. Deretter går du over urkassen nok en gang med en tørr mikrofiberklut for å tørke vekk alt overflødig vann.

Dersom klokken ikke er vanntett vil samme fremgangsmåte gjelde, bortsett fra at du ikke dypper urkassen i vannskålen. Her dypper du bare børsten i skålen med såpevann og deretter går du lett over urkassen med børsten, og unngår områdene hvor vann kan komme inn i urkassen. Deretter går du over igjen med vann uten såpe for å bli kvitt såpen, og tørker urkassen med en mikrofiberklut når det er gjort.

Stållenke

Slik vasker du klokke med stållenke. Bilderettigheter: Von Doren Watch Company AS.

Stållenker er ofte av høy kvalitet og tåler stort sett en støyt. Men, det er ingen unnskyldning til å ikke holde den ved like og vaske den i ny og ne, og på den måten sørge for at kvaliteten holder seg på et høyt nivå over lenger tid. Rester av hud, svette, kremer osv. kan samle seg opp på baksiden av klokken, og over lenger tid kan det dannes et belegg som kan gjøre skade på klokken og lenkeleddene.

Heldigvis for oss er det på ingen som helst måte tidkrevende å holde den vedlike, og det er utvilsomt verdt det. Alt man trenger er i hovedsak en myk børste, for eksempel en tannbørste. Alternativt kan man benytte en myk klut. Deretter vasker man forsiktig med lunkent såpevann. Det er viktig å være ekstra nøye rundt lenkeleddene. Når man har gått over, og man er fornøyd, avsluttes vasken med rent vann.

Lærreim

Slik vasker du klokke med lærreim. Bilde: www.pixabay.com

Lær er et organisk materiale som forvitrer over tid. Derfor trenger slike reimer ofte litt mer oppmerksomhet enn for eksempel stållenker eller gummireimer. Slik går du frem når du skal vaske en lærreim:

1. Fjern reimen fra klokken
Fjern reimen fra klokken når du skal vaske den. Det gjøres for å beskytte urkassen.

2. Gå over læret med en tørr klut
Før du introduserer væske er det viktig at du går over læret med en tørr klut. Tanken bak dette er å fjerne eventuelle småsteiner eller andre objekter som kan skrape læret når man skal vaske grundigere. Her anbefaler vi at du benytter en mikrofiberklut.

3. Vask læret med såpe
Neste steg er å vaske reimen grundigere med såpe. Det er best å bruke en skånsom såpe, da andre såper kan inneholde stoffer som tørker ut læret. Deretter fukter du en annen mikrofiberklut og påfører en liten mengde såpe. Kluten skal være fuktig, ikke våt, for å unngå vannskader på læret.

Gni forsiktig på innsiden og utsiden av lærreimen med den fuktige kluten ved å bruke små, sirkulære bevegelser.

4. Fjern såperester
Når du har vasket reimen, skyll og rens kluten under vann, og pass på at all såpen er borte. Deretter går du over reimen nok en gang, med lette bevegelser, for å fjerne eventuelle såperester.

5. La reimen tørke
Når du har fjernet såpen, la reimen tørke naturlig. Ikke la reimen tørke i direkte sollys, og ikke bruk en hårføner for å tørke den.

6. Bruk lærkrem
Når reimen har tørket kan du benytte lærkrem, om ønskelig. Da påfører du angitt mengde på en ren klut, og går deretter over reimen nok en gang. Når det er gjort og du har latt den tørke, er reimen klar til bruk igjen.

Natoreim

Natoreimer er, som de aller fleste kjenner til, lagd av tekstil. Det byr på både fordeler og ulemper. En av ulempene er at dersom man svetter så trekker reimen fuktigheten til seg, og dersom man ikke vasker den regelmessig kan reimen begynne å lukte ganske ille. Det finnes dog mange ulike måter man kan vaske natoreimer på. Du finner noen som vasker natoreimene i vaskemaskinen eller i oppvaskmaskinen. Andre vasker for hånd, og det er denne metoden vi i Klokkekanalen også holder oss til. Det beste er å fylle en skål med lunkent vann og såpe, og så vaske reimen for hånd i skålen. Her kan du også benytte en myk kost eller en myk klut for å komme litt bedre til mellom tekstilene. Når du er ferdig henger du bare reimen til tørk.

Natoreimer er veldig enkle å ta av klokken og man kan enkelt bytte reim. Derfor anbefaler vi å ha et par reimer liggende slik at du kan vaske dem regelmessig, og samtidig kan bruke klokken med en annen reim.

Gummireim

Slik vasker du klokke med gummireim. Bilderettigher: KlokkeKanalen.

Til slutt i denne guiden har vi vask av gummireim. Gummi er et veldig slitesterkt materiale, og derfor benytter man ofte gummireimer til klokker når man skal ta i et tak, enten om det er jobbing i hagen, trening eller når man er på ut fjellet. Svette er uunngåelig og det er derfor lurt å vaske gummireimer regelmessig for å unngå at saltet fra svetten eller lignende skader reimen.

Vi anbefaler følgende fremgangsmåte når du skal vaske gummireim:

1. Fyll en skål med lunkent vann og noen dråper med nøytral såpe. Deretter rører du i vannet slik at det dannes såpeskum.

2. Finn frem en klut, som du deretter dypper kanten av i såpevannet. Skvis så vannet ut av kluten med fingertuppene dine.

3. Gå over gummireimen med kluten.

4. Dypp en bomullsdott i skålen, og skvis ut vannet. Deretter går du over delene av reimen du ikke kom til med kluten. Benytt en tannpirker eller lignende for å komme til i hullene og andre steder du ellers ikke kommer til.

5. Vask kluten i varmt vann og gå over reimen igjen for å fjerne såperester. Når det er gjort lar du reimen tørke.

Oppsummering

Nå har vi sett på noen metoder for vedlikehold og rengjøring av klokker og de mest vanlige reimtypene. I denne guiden har vi konkludert med at det er viktig å holde klokkene sine rene, og at det er store fordeler ved å vaske klokkene og reimene regelmessig. Det hjelper på levetiden og kvaliteten på klokken og reimen, samt at det tar seg veldig bra ut med en fin og ren klokke.

Metodene vi har nevnt ovenfor vil definitivt gjøre jobben når det kommer til vedlikehold av både klokke og reim, men vi anbefaler alle å sende inn klokkene på service, minst en gang hvert 2. år. Mange klokkeprodusenter tilbyr gratis frakt, til og fra verkstedet, så det er absolutt et tilbud man burde benytte seg av.

Dersom du har noen tips til vedlikehold eller personlige erfaringer vil vi gjerne høre mer. Ta kontakt med oss på Facebook eller Instagram.