En uke på hånden: Seiko Prospex Monster (Save The Ocean) SRPE09K1

I serien "En uke på hånden" gjør vi som tittelen tilsier; vi tester én klokke i én uke. Første klokke ut er Seiko Prospex Monster (Save the Ocean) ref. SRPE09K1.

Introduksjon:

Seiko Prospex Monster (Save the Ocean)  ref. SRPE09K1

Seikos historie med dykkerklokker begynte for 55 år siden, da de lagde Japans første dykkerklokke med vanntetthet opp til 150 meter - Seiko 6217, eller 62MAS. Med roterende bezel og et rent, praktisk design var klokken ypperlig for å måle tiden under vann. Allerede to år senere kom de med en ny klokke, Seiko 6215, et ur som var vanntett til 300 meter og dermed doblet vanntettheten til forgjengeren. Kronen ble erstattet med skrukrone og flyttet fra klokken 3’ til klokken 4’. Denne kronen, sammen med en større, puteformet kasse og større indekser med bedre selvlysende materiale ble i 1970 grunnlaget for designet i Seiko 6105, og har i dag blitt en uerstattelig del av Seikos DNA.

Etter andre verdenskrig var det viktig for Japan å ha gode relasjoner til USA, og under Koreakrigen tjente Japan godt på eksport til det amerikanske militæret. Så da USA for alvor var blitt en del av Vietnamkrigen så Seiko muligheter. Den tidligere nevnte Seiko 6105 ble populær blant amerikanske soldater fordi den var rimeligere enn sine forgjengere, og ikke minst var den bredt tilgjengelig i militærleirene under krigen. Da Kaptein Willard, portrettert av Martin Sheen, bar Seiko 6105 i “Apocalypse Now” var historien fullendt.

Førsteinntrykk:

Seiko Prospex Monster (Save the Ocean)  ref. SRPE09K1

Seiko Prospex Monster SRPE09K1. Bilde: KlokkeKanalen.Denne klokken oser av selvtillit. Med et design tydelig inspirert av 6105 ser denne klokken like imponerende ut som forløperen fra 70-tallet. Som med Seikos tidligere “Save the Ocean”-klokker går noe av overskuddet til Cousteau Ocean Learning Center, som jobber med å utforske og bevare havet. Jeg liker at dette kommer tydelig til uttrykk i designet.

Skiven er inspirert av hvithai, som en hyllest til Fabien Cousteaus innsats for disse vakre monstrene. Resultatet er en deilig, marineblå skive dekorert med bølger og detaljer fra havet. Nær indeksen klokken 8' er det gjemt en ryggfinne blant bølgene, og de harde viserne står fint sammen med de skarpe bølgene.

Bezelen er massiv, og er ikke utenkelig noe av grunnen til at denne modellen har fått kallenavnet Monster. Tross størrelsen glir bezelen silkemykt som når Egon Olsen åpner en safe.

Lenken har 20mm bredde ved lug holes, men utvides umiddelbart ut til 23mm og tilbake til 20mm ved spennen. Foldespennen har mikrojustering, og etter å ha fjernet fire ledd sitter klokken godt på hånden. Med en diameter på 42,4mm har klokken en voksen størrelse, men bærer vekten godt.

Tekniske spesifikasjoner:

Materiale: Rustfritt stål

Størrelse:
Diameter: 42.4mm
Lengde: 49.4mm
Tykkelse: 13.4mm
Glass: Hardlex (Seikos eget mineralglass)
Case Back/Bakside: Rustfritt stål
Vanntett: 20 ATM / 200 meter
Bredde på lug: 20mm.

Urverk:
Ref: 4R36.
Funksjoner: Automatisk urverk med day/date-display.
Gangreserve: 41 timer.
Frekvens: 21,600 bpm.
Juveler: 24.

Skive:
Farge: Blå.
Lume: LumiBrite.

Lenke/reim: Lenke med foldespenne og mikrojustering.

Seiko Prospex Monster SRPE09K1. Bilde: Klokkekanalen.

Midtuke-inntrykk:

Etter noen dager med klokken på hånden beholdes inntrykket.

Urverket i denne rakkeren er et Seiko 4R36. Et rimelig, men pålitelig urverk som brukes i mange av Seikos modeller. Dette urverkets toleranse for avvik er, ifølge Seiko selv, +45/-35 sekunder i døgnet. I løpet av tre dager har eksemplaret vi tester gått 40 sekunder for fort, og er således godt innenfor toleransen. Det gir naturligvis ekstra kvalitetsfølelse å vite at urverket er in-house.

Lume:
Som det meste Seiko bruker er også det selvlysende materialet LumiBrite deres egen patent. Det er LumiBrite på alle indekser, alle tre viserne og perlen plassert klokken 12’ i bezel. Lumen lyser relativt kraftig og gir god lesbarhet i mørket.

Jeg tar meg selv stadig i å studere skiven. I mørke omgivelser ser skiven nesten undersjøisk ut, mens i dagslys blir det en fin sunburst-effekt som minner om solskinn som gjenspeiles i vannoverflaten.

Konklusjon

Etter én uke med Seiko Prospex Monster “Save The Ocean” på armen er inntrykket godt befestet. Ikke alle klokkeprodusenter klarer å mestre balansegangen mellom verktøy og smykke, men i denne modellen får du historie, solid byggekvalitet og et ikonisk design til en gunstig pris.

SRPE09K1 gir mye klokke for pengene.

Flere innlegg